Filmovi “Velika sloboda” i “Sve što dolazi” dobitnici su Srca Sarajeva

Hrvatski film “Sve što dolazi” redatelja Mate Ugrina nagrađen je u četvrtak za najbolji kratki film Sarajevo Film Festivala (SFF) na kojemu je titulu najboljeg igranog filma odnio austrijsko-njemački film “Velika sloboda”.

Ugrinov je film na 27. SFF-u imao svjetsku premijeru i jedini je nagrađeni film iz Hrvatske na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri na kojoj se za Srce Sarajeva natjecalo 48 ostvarenja u različitim kategorijama. “Sve što dolazi” priča je o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s nakanom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu.

Najbolji igrani film je “Velika sloboda” u austrijsko-njemačkoj koprodukciji. Film ranije prikazan u Cannesu dobio je “Srce Sarajeva” jedn oglasnom odlukom žirija kojemu je predsjedavala glumica Jasna Đuričić. Film portretira osobnu dramu homoseksualca u Njemačkoj koji je zbog svoje spolne orijentacije najprije bio zatočen u nacističkom logoru, a potom u poratnom društvu u kojem je homoseksualnost bila kriminalizirana. Boreći se za svoja prava i slobodu poseže za radikalnim izborima.

Za ulogu u tom filmu nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich. Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice Flaka Latifi, Urate Shabani i Era Balaj koje su nastupile u kosovskom filmu “Brdo na kojem riču lavice”.

Najboljim dokumentarcem proglašeni su “Pejzaži otpora” u režiji Marte Popivode u srbijansko-francusko-njemačkoj kopodukciji. Taj film portretira Sonju, ženu koja sa 97 godina iznosi sjećanja o fascinantnom životu putu kroz kojega je prošla kao jedna od prvih partizanki u bivšoj Jugoslaviji koja je završila u nascističkom logoru Auschwitz, no ni tamo je nije napustio duh prkosa i otpora.

Najbolja redateljica je Milica Tomović koja potpisuje srbijanski film “Kelti”, dramu smještenu u Srbiji ratnih 1990-ih u kojoj se urušava društvo, odnosi među ljudima i unutar obitelji.

Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra rekao je kako je ovogodišnji festival na kojemu je prikazano više od 250 različitih filmova ispunio sva očekivanja i da nije izgubio na kvaliteti unatoč smanjenim kapacitetima zbog pandemije covida-19.

Festival završava danas premijernom projekcijom filma “Toma” u ražiji Dragana Bjelogrlića, biografskog filma o pjevaču Tomi Zdravkoviću. 

(Izvor: Hina, foto: SFF press)