Filmska manifestacija ”Ženijalni dani” povodom Dana žena

Kino mreža od 6. do 8. ožujka organizira sedmo izdanje “Ženijalnih dana”, filmske manifestacije posvećene Međunarodnom danu žena,  koja se održava u neovisnim kinima diljem Hrvatske. Kako je najavljeno, ta praznična manifestacija u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donosi ove godine tri ostvarenja, od toga dvije hrvatske premijere recentnih festivalskih hitova, igranih i dokumentarnih.

Jedan od njih je mračna triler komedija “Djevojka koja obećava”, redateljski prvijenac Emerald Fennell, nominiran za nagradu Zlatni globus u kategorijama za najbolju dramu, glavnu glumicu, režiju i scenarij. “Ova osvetnička crna komedija s elementima trilera sa sjajnom Carey Mulligan u glavnoj ulozi, bavi se, i to na neočekivano lepršav, ali ipak iznimno provokativan način, pitanjem ženskog pristanka na seksualni odnos i posljedicama kulture silovanja koja ohrabruje mušku seksualnu agresiju i u kojoj je nasilje nad ženama često upakirano u nešto poželjno i seksi”, ističe se u najavi.

U programu je i kineski dokumentarni film, “Usidjelice”, u režiji Shosh Shlam i Hille Medalia koje su istražile novi kineski fenomen i “državni problem 21. stoljeća“ – neudane žene. “Usidjelice donose rijedak dubinski pogled na živote triju snažnih i  modernih žena u njihovoj borbi da u uvjetima snažnog društvenog pritiska ipak same odrede tijek vlastite budućnosti”, napominje se.

Prikazat će se i jedan od najgledanijih filmova prošlogodišnje igrane konkurencije Zagreb Film Festivala, poljski hit “Influencerica” Magnusa von Horna. Film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije (Magdalena Kolesnik), nudeći pogled iza kulisa te fascinantne moderne industrije koji je drugačiji od onoga što se vidi na ekranu.

“Ženijalne dane” organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

(Izvor: Hina, Pixabay.com)