FIUME FANTASTIKA: fenomeni grada – izložba o 150 godina urbane povijesti Rijeke

U Exportu na Delti jučer je otvorena velika izložba o arhitektonskoj i urbanističkoj  povijesti grada na Rječini. Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Fiume Fantastika”, središnji je događaj programa “Slatko i slano” u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Dugo stvarana, zasnovana na najnovijim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, izložba “Fiume Fantastika: Fenomeni grada” donosi priču o Rijeci koja je u proteklih 150 godina svoje arhitektonske i urbanističke povijesti doživjela radikalan rast i postala prometno i industrijsko središte. Novo je to urbano čvorište i postav koji priča i tumači povijest modernog razvoja Rijeke, prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Izložba “Fiume Fantastika” može se pogledati do 1. prosinca po cijeni od 30 kuna, a važno je napomenuti da je broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru ograničen zbog situacije oko koronavirusa.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL