“Francuzica” otvara dramsku sezonu HNK Split

U četvrtak, 8. listopada otvara se dramska sezona 2020/21 Hrvatskog narodnog kazališta Split dramskom izvedbom Predstave Francuzica.  Premijera je to predstave koja je s velikim uspjehom po prvi put izvedena ovog ljeta na sceni na otvorenom,  u dvorištu splitskog Nadbiskupskog sjemeništa, a  Splićani i njihovi gosti sada će je moći pogledati na velikoj sceni splitskog kazališta.

Predstava je to o susretu dvoje, jednostavnih „malih“, skromnih i osamljenih ljudi.

„Pisac Ilija Zovko s naročitom toplinom zastupa ono ljudsko koje se diskretno izražava uzajamnom dobrotom i skromnošću, omogućujući životu bijeg od sveopće epidemije besmisla“ zapisao je povodom praizvedbe komada na komornoj sceni splitskog HNK 2005. kazališni kritičar. Susret Petra i Grete, dvoje umirovljenika na razmeđu između zrele i starije životne dobi, pokraj klupe u parku započinje kao nesporazum no postepeno poznanstvo koje se tom prilikom rađa prerasta u nešto više i veće. Dramski likovi su ljudi koje su sažvakala intenzivna tranzicijska događanja, obilježeni osobnim tragedijama, koji se osjećaju suvišnim i osamljenim. Francuzica je izuzetno vješto napisan dramski tekst, prožet nenametljivim humorom i stalnim osjećajem blage tuge. „Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera“ konstatira se u obrazloženju nagrade Judita koja je dodijeljena predstavi u cjelini i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić- Šiškov i Trpimira Jurkića.

Pored autora teksta Ilije Zovka, te glumaca i redatelja Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića, autorski tim predstave  čine: scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, skladatelj Nenad Šiškov, oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić, te asistentica režije Ana Babić.

Nakon premijerne izvedbe 8. listopada, sljedeće izvedbe Francuzice na programu su 16. i 17. listopada. (Info: HNK Split)

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL