Frontmen najpoznatijeg rock sastava The Beatles ubijen je prije 40 godina na današnji dan

Mark David Chapman ustrijelio je Johna Lennona u leđa s četiri hica iz pištolja dana  8. prosinca 1980. ispred njegovog stana u New Yorku. Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao slavnog umjetnika u povratku sa snimanja materijala za novi album, u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada je Lennon sa suprugom izašao iz taksija, Chapman ga je dozvao, ispalivši potom pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. John Lennon je napravio par koraka i prije no što je pao, rekao je: “Upucan sam”.

Nakon njegove smrti, neutješna supruga Yoko Ono predložila je brojnim obožavateljima diljem svijeta da organiziraju bdijenje za preminulog pjevača, a ona je sama organizirala isto u New Yorku ispred njihova doma,  te u Liverpoolu ispred doma gdje je slavni umjetnik rođen.

Povijest velikog umjetnika,  rođenog 9. listopada 1940. godine, započinje 1957. godine, kada upoznaje Paula McCartneya, koji će Lennona dovesti u svoju grupu kao gitaristu te napraviti najslavniji rock sastav svih vremena čije se pjesme slušaju i dan danas, slavne Beatlese.

Sve do raspada Beatlesa 1970. godine Lennon će graditi slavnu karijeru, u međuvremenu upoznati i oženiti  kontroverznu japansku umjetnicu i aktivisticu  Yoko Ono, sa kojom je snimio album, sudjelovao u prosvjedima i organizirao mirovne skupove. Upravo je Yoko javnost desetljećima krivila za raspad poznatog sastava, a od navedenih optužbi 2012. „spasio“ ju je Paul McCartney demantiravši navedene sumnje.

Nakon raspada Beatlesa,  Lennon se sa Yoko seli u Sjedinjene Američke Države, što će se ispostaviti kao kobno,  budući da  njegov prerani život gasi na kućnom pragu na današnji dan točno prije 40. godina.

Ove se godine obilježila i 50. godišnjica posljednjeg zajedničkog boravka legendarnih Beatlesa u studiju, kada se dovršavala legendarna pjesma Let It Be, remek-djelo Paula McCartneyja koje je prvi puta snimljeno ’69. Toj je verziji u studiju 26-godišnji George Harrison dodao danas slavni solo na električnoj gitari, pisao je Daily Mail u siječnju ove godine.

Brojni fanovi Lennona i Beatlesa obilježavaju godišnjicu smrti ikone dvadesetog stoljeća na današnji dan točno 40 godina kasnije svjesni činjenice da  se još jedan John Lennon nikada više neće roditi, ali će njegove ideje o ljubavi i  miru živjeti desetljećima nakon njegove smrti.

(Izvot fotografije: Unsplash.com)