Gdje pronaći sve popularnije e – knjige i audio knjige?

Razdoblje pandemije koronavirusa, privremenog ”lockdowna” i nemogućnosti odlaska u knjižnice i knjižare dovelo je porasta novog ”načina čitanja” putem e – knjiga i audio knjiga. U novim okolnostima, ljubitelji dobrog štiva sve se više okreću novom trendu koji bilježi impresivan rast. Najnovija istraživanja zabilježila su podatak da je čitanje audio i e – knjiga poraslo za gotovo dvadesetpet posto zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti. Knjiga koju već duže vrijeme želite pročitati dostupna je na samo nekoliko klikova na vašem smartphonu, računalu ili tabletu, a u nastavku donosimo nekoliko platformi koje vam to omogućuju.

Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku pruža niz knjiga hrvatske klasične književnosti poput djela Ivane Brlić Mažuranić, Marka Maruliča, Augusta Šenoe i mnogih drugih. Elektroničkeknjige.com nude besplatno čitanje djela novije hrvatske i strane književnosti te svakog mjeseca za čitatelje izdvajaju popis najčitanjih knjiga. Za djecu i školarce na raspolaganju su elektire.skole.hr, childrenslibrary.com (dio knjiga preveden je i na hrvatski jezik) i digitalne-knjige.com.

Djela klasične svjetske književnosti besplatno možete pročitati u sklopu programa Project Gutenberg koji nudi preko 50.000 online knjiga. Pronađite klasike koje su napisali Kafka, Jane Austen, Charles Dickens i drugi poznati pisci. Na svoje računalo ili smartphone možete instalirati aplikaciju  Aldiko koja sadrži bogatu bazu popularne novije literature na engleskom jeziku.

Hrvatska aplikacija book&zvook prva je mobilna aplikacija za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku koju možete preuzeti na svoj Android ili Apple uređaj. Zanimljivost je da su svoj glas knjigama na platformi book&zvook dali i poznati hrvatski glumci. Poznata Amazonova aplikacija putem koje možete slušati knjige na engleskom jeziku je i Audible.com. Aplikacija nudi široki izbor poznatih knjiga za svačiji ukus.

(Izvor fotografije: Pexels.com)