Glavni festivalski program 22. “Organum Histriae” od 1. do 5. rujna

Međunarodni orguljski festival “Organum Histriae” i u svom 22. izdanju vodi posjetitelje stazama povijesnih orgulja u Istri, a u glavnom programu od 1. do 5. rujna, prvi koncert održat će se 1. rujna u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije uz orgulje Eisenbarth iz 2001.

Tijekom više od dva desetljeća djelovanja festival “Organum Histriae” ostvario je mnoštvo vrijednih programa, te popularizirao i dodatno osvijestio potrebu zaštite i obnove orguljske baštine važne i za razvoj kulturnoga turizma. Ovogodišnje festivalsko izdanje počelo je 18. kolovoza promotivnim koncertom Batalla Imperial španjolskog orguljaša Victora Baene u Bujama u župnoj crkvi sv. Servula, na orguljama G. Callida starim više od 230 godina. U pulskoj katedrali u srijedu, 1. rujna, nastupit će prošle godine osnovan ansambl mladih istarskih glazbenika “Organum Histriae” s programom “Musica Aeterna”.

Glavni festivalski program nastavlja se 3. rujna u Motovunu programom “Blossoming Youth” gdje već petnaest godina u crkvi Blažene Djevice Marije od Servita povratak u matičnu crkvu sv. Stjepana čekaju restaurirane orgulje G. Callida iz 1797. Nastupit će mladi orguljaši Mladen Bonomi i Dubravko Ćepulić Polgar. U središtu Istre u Pazinu 4. rujna u župnoj crkvi sv. Nikole na orguljama Vegezzi-Bossi iz 1901. koncert će održati komorni duo “Flûte Harmonique” – orguljašica Ursa Ljuban i flautistica Lucija Rašeljka Petrač. Koncert zatvaranja održat će se 5. rujna u drevnoj romaničkoj župnoj crkvi sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom gdje će na orguljama P. Nakića iz 1735. s programom “Il vento che diventa voce” nastupiti glasoviti talijanski orguljaš Francesco Di Lernia.

Popratni program

Među mnogim popratnim festivalskim događanjima je i izložba keramičkih skulptura nadahnutih istarskim kraljicama instrumenata nastala u suradnji s Art Studiom Pula pod nazivom “Zvuci zemlje” koja je do 5. rujna otvorena u Galeriji Placa u Sv. Lovreču Pazenatičkom. U četvrtak, 2. rujna, bit će organizirana dva vođena stručna obilaska s nakanom da postanu dijelom redovite i uobičajene kulturno turističke ponude Istre.

Nakon prošlogodišnjeg online kviza “Što znate o orguljama i o projektu Organum Histriae?”, koji je privukao mnoge sudionike iz Hrvatske i inozemstva, za tajni termin po završetku festivala priprema se novi online kviz koji će biti posvećen prošlogodišnjem i ovogodišnjem programu.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, svi počinju u 20 sati i prenose se uživo, a nakon toga bit će dostupni na službenom YouTube kanalu Project Organum Histriae.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)