Glumački festival u Krapini od 3. do 18. listopada

Glumački festival u Krapini (GFUK) održava se od 3. do 18. listopada, a počinje predstavom Paula Genovesea “Potpuni stranci” zagrebačkog kazališta Luda kuća u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, najavljeno je u utorak na konferenciji za medije.

Trinaesto izdanje festivala prvotno se trebalo održati od 17. travnja do 3. svibnja, no zbog pandemije koronavirusa odgođen je za jesen, rekao je Adam Končić, predsjednik Kulturne udruge GFUK i osnivač festivala. Dodao je kako će se izvesti tri dramska naslova za odrasle i jedan za djecu, što je, ističe, već ustaljena brojka zadnjih godina u Krapini.

Nakon predstave “Potpuni stranci” kojom počinje festival, u subotu, 10. listopada slijedi “Dekorater” Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe Lectirium iz Zagreba, dok je 17. listopada na redu predstava Raya i Michaela Cooneya “Brat bratu” zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Festival završava u nedjelju, 18. listopada, predstavom za djecu Ericha Kästnera “Tonček i Točkica” zagrebačkog GK Žar ptica.

Uz predstave u Krapini, održava se i GFUK i po Zagorju.

“S proljeća je to trebalo biti 27 gradova i općina koji su trebali podržati diljem naše regije, ne samo u našoj Krapinsko-zagorskoj, nego i u Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, ovu prekrasnu priču širenja dramske umjetnosti regijom Zagorja”, rekao je Končić dodavši kako su sada “pali” na sedam gostovanja s ukupno četiri naslova.

Riječ je o predstavama “Cabaret preko veze”, “I živjele su sretno”, “Udavače” i “Dekorater” koje će se održati u Klanjcu, Oroslavju, općinama Cestica i Vidovec, u Bedekovčini, Zlatar Bistrici te Stubičkim Toplicama. Također, predstava “Dekorater” bit će izvedena i u austrijskom Velikom Borištofu.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je sretan što se GFUK ipak održava jer su građani željni događanja, ali je i žalostan.

“Žalostan sam jer bez obzira što je dvorana dupkom puna, ali na onim sjedalima koja smiju biti, istovremeno je i poluprazna jer mora biti onaj razmak i tu se možda gubi atmosfera, ona čar, ono nešto posebno”, dodao je.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek rekla je da, kao partner i sponzor, svih 13 godina prate i podržavaju GFUK.

“GFUK je na karti kulturnih događanja u Krapinsko-zagorskoj županiji jedna od 10 najvažnijih manifestacija kroz godinu i zasigurno ima veliki značaj približavanja kazališnog izričaja široj publici”, istaknula je Petek.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović dodala je kako se ulaznice mogu kupiti online, ali i na blagajni. Ujedno je pozvala građane da posjete festival, ali je i podsjetila na pridržavanje epidemioloških mjera, odnosno održavanja razmaka i nošenja maske.

Direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak dodala je kako su nastavili uspješnu suradnju s Udrugom GFUK, a za festival će odraditi promidžbeni dio kroz jumbo plakate i online promidžbu.

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: PIXSELL