Gostovanje legendarnog fotografa Marija Sablića u Art Caffeu kod Borisa Homovca 06. ožujka 2021.

Legendarni direktor fotografije Mario Sablić gostuje u Art Caffeu kod Borisa Homovca u subotu, 06. ožujka, u 23:00 sati na Z1 televiziji te prema rasporedu na programima Tv Jadran, Trend tv, Prigostka  Tv, Šibenik Tv, Radio televizija HB, Vinkovačka plava Tv. Također, emisija će nakon premijernog emitiranja biti objavljena na YouTube kanalu Art Caffea.

Mario Sablić, etablirani je direktor fotografije u brojnim filmovima i serijama (Crno bijeli svijet, Koko i duhovi…) te profesor na Odsjeku kamere na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. U Art Caffeu govori o uvjetima produkcije i snimanja u vremenu korona krize, propasti Hollywooda i procvatu ”streaming” servisa i novih medija. Promišlja o tome zašto se u hrvatskoj kinematografiji već godinama financiraju filmovi koje publika ne želi gledati, niti prolaze na najvećim europskim filmskim festivalima, zašto su se kod nas prestali snimati žanrovski filmovi i zbog čega nije nastavio karijeru u Americi.

Sablić govori i o tome zašto smatra da su srpske serije i filmovi često gledaniji od hrvatskih, zašto nove generacije snimatelja i redatelja ne poznaju povijest domaće kinematografije te može li, radeći godinama na setu telenovela, opravdati sebe kao filmskog umjetnika.