Grad Varaždin postaje novo umjetničko središte

Zahvaljujući inicijativi Nikole Vudraga, grada Varaždina i  varaždinskog Varkoma, grad Varaždin postaje novo umjetničko središte. Kako navodi Večernji list,  u Varaždinu  se u idućih 90 dana podiže RezervArt, umjetničko naselje na 60.000 kvadrata s parkom skulptura i prostorom za koncerte za 30.000 ljudi.

Bivši industrijski prostor između dravskog kanala i rijeke Drave, nedaleko od centra grada, na 60.000 četvornih metara na prostoru napuštenih hala bivše VARKOM-ove tvornice, postati će mjesto buduće likovne kolonije umjetnika iz cijelog svijeta te specijalističke kiparske majstorske radionice Nikole Vudraga, našeg proslavljenog umjetnika i jednog od najtraženijih kipara u svijetu.

Ogroman prostor s planiranim parkom skulptura, sve više  od pet metara, postat će novo središte za „upijanje i demonstraciju kulture, jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe“.

Sektori koje obuhvaća RezervArt su kiparstvo, slikarstvo, dizajn, primijenjena umjetnost u javnoj funkciji, internacionalna razmjena stručnjaka, a najviše vezano za razvitak kulture, ugostiteljstvo, art menadžment, te agrokulturu u formi već spomenutog kiparsko-botaničkog parka u kojem bi već do kraja ove godine trebale osvanuti tri skulpture. Osim Vudraga u RezervArtu već djeluju Paula Banić koja radi u srebru, zlatu i bronci te Medo Tkalec koji ručno izrađuje gitare i uvodi u projektnu priču i glazbeni sektor. Također, u planu je u planu trodnevni Woodstock festival koji će na otvorenom moći okupiti oko 30.000 ljudi, kao i  sportsko-rekreativni centar.

Sigurno smo da će inicijativa izgradnje umjetničkog naselja RezervArt u budućnosti pozicionirati  grad Varaždin na međunarodnu kartu umjetničkih centara te upotpuniti sliku Varaždina kao grada baroka, glazbe i umjetnosti, a što je i sama želja inicijatora.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/kultura/u-varazdinu-podizu-umjetnicko-naselje-na-60-000-kvadrata-s-parkom-skulptura-prostorom-i-za-koncerte-za-30-000-ljudi-1432016 – www.vecernji.hr

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL