HDU: Novi zakon o autorskim pravima prijeti uništenju glazbene industrije

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u četvrtak je ustvrdila da Zakon o autorskim pravima koji je donijela Vlada RH, prijeti uništenju glazbene industrije u Hrvatskoj, a u dijelu koji se odnosi na glazbenu industriju suprotan je aktualnoj Direktivi EU i Ustavu RH.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je na sjednici u četvrtak konačni prijedlog nacrta novoga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a HDU neugodno je iznenađen činjenicom što je u dijelu koji se odnosi na glazbenu industriju protivan zakonskim odredbama Europske unije i hrvatskom Ustavu. HDU ipak vjeruje da će se u raspravi u Hrvatskom saboru dobro razmotriti taj zakonski prijedlog te iz njega ukloniti sporne odredbe.

Direktiva EU ne smije se primjenjivati retroaktivno u zemljama članicama

U Direktivi EU izričito je propisano da se ni jedna njezina odredba u zemljama članicama ne smije primjenjivati retroaktivno, niti dovoditi u pitanje sklopljene akte i prava stečena prije 7. lipnja 2021. Direktiva EU ne dopušta ni ponovno preispitivanje ugovora, niti obvezno kolektivno ostvarivanje prava čime bi se određenim pravnim subjektima omogućio monopol.

Vlada je ipak podržala konačni prijedlog toga zakona i država sada intervenira, suprotno svim praksama i pravnim pravilima, u privatnopravne odnose između glazbenih izdavača i izvođača. Time je doveden u pitanje opstanak hrvatske glazbene industrije. Ako se spomenuti zakon donese u predloženom obliku, za više od 180 tisuća snimaka hrvatske diskografije preispitivat će se svi ugovori s izvođačima koji se već godinama izvršavaju te revidirati postojeća prava.

Skandalozan europski presedan

Takav bi zakon bio skandalozan i europski presedan, a hrvatsku diskografiju stavio bi u neodrživ položaj. U priopćenju se podsjeća da su HDU, Hrvatska gospodarska komora (HGK) i europske organizacije glazbenih izdavača na sporne odredbe toga zakonskog prijedloga upozorili ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i premijera Andreja Plenkovića.  Upozorili su i na to da će, ako zakon bude prihvaćen u predloženom obliku, iz Hrvatske otići Spotify, Deezer i drugi glazbeni servisi.

HDU također smatra da će se time učiniti nepopravljiva šteta hrvatskoj glazbi i glazbenoj industriji kao važnom dijelu kulture, ali i cjelokupnom gospodarstvu jer hrvatski glazbeni izdavači godišnje u razvoj izvođača i nove produkcijske snimke ulože više od 30 milijuna kuna.

(Izvor: Hina, foto: Patrik Macek/PIXSELL)