Hoće li korona ugasiti lampice u SalajLandu?

Na obroncima Moslavačke gore, u Grabovnici nedaleko Čazme, smjestilo se najčarobnije zimsko imanje u Hrvatskoj – imanje obitelji Salaj.  Na tom je imanju prije gotovo dva desetljeća obitelj Salaj započela jednu sasvim drugačiju priču, onu koja je njihovo imanje pretvorilo u bajku, koju čine raskošan svjetlosni ugođaj i idila za sve velike i male posjetitelje.

Zlatko Salaj, vlasnik imanja, rođen je na imanju u Grabovnici. U djetinjstvu je živio skromnim seoskim životom. Nakon školovanja, zapošljava se u telekomunikacijskom poduzeću i nedugo zatim odlazi u inozemstvo.

Sredinom 1980-ih godina Zlatko s obitelji počinje obnavljati imanje, a početkom 2000. kreću sa sadnjom prvih grmlja i drveća poput  javora, jela, cedra i sl.  Na imanju kroz koje teče rijeka Grabovnica stvorena su jezerca u kojima su nastanjene mnoge životinje, poput žaba, patuljastih somova i šarana, a svako im se ljeto pridružuju brojne ptice selice.

Obitelj Salaj 2001. godine po prvi puta je svoje  imanje ukrasilo tisućama raznobojnih žaruljica i ukrasa. Osim oduševljenih ukućana, prizorom su bili oduševljeni i prolaznici kraj imanja Salajevih koji su te godine po prvi put posvjedočili njihovoj Božićnoj priči. Uvidjevši interes i pozitivne reakcije, obitelj je odlučila imanje okititi i naredne godine, ukrašavajući biljke, drvene kućice, mostiće i ostale objekte na svom posjedu. Tisuće lampica, velike božićne jaslice te glazbena podloga sa tradicionalnim božićnim pjesmama pretvorile su ovo imanje u prekrasnu oazu svjetla i jedinstvenoga čarobnog ugođaja u vrijeme Adventa. Tako je započela Božićna priča na imanju obitelji Salaj, danas poznata diljem Lijepe naše ali i puno šire, kao SalajLand.   

Svake godine Salajevi su povećavali broj postavljenih  lampica, te su tako  prije nekoliko godina postavili više od milijun, a ove godine trebalo je biti postavljeno više od pet milijuna žaruljica  raspoređenih na nekoliko hektara njihove okućnice.  

Bajkoviti svijet obitelji Salaj i ove godine čekao je sve zaljubljenike  u ovu čarobnu oazu  kako bi probudio dijete u svima željnima blagdanskog ozračja, No, pet mlijuna božićnih lampica, koje je od 27. studenog sve do 9. siječnja 2021. trebalo tradicionalno osvjetliti nebo iznad Grabovnice na imanju obitelji Salaj, čini se ove godine ipak neće zasvijetliti.

Naime, zbog epidemioloških mjera zabranu rada  dobilo je i obiteljsko imanje Salajland, čija je Božićna priča za posjetitelje trebala biti otvorena u petak, 27. studenog.

Cijele godine radilo se na dizajnu i rasporedu novih svjetlosnih figura, kao i drvenim figurama načinjenim motornom pilom g. Martina Reichmanna, njemačkog umjetnika koji je od lokalno pronađenog drveta načinio likove baš za SalajLand.

Postavljeno je više od pet milijuna lampica, okićene su nove atrakcije, angažirano  je gotovo 20 izlagača s dodatnom ponudom u Adventskom selu, angažirani su sezonski radnici i još mnogo toga. Stoga su Salajevi vijest o zabrani održavanja tradicionalne Božićne priče zbog epidemioloških mjera dočekali s nevjericom jer se, kažu, radi o manifestaciji koja se održava na otvorenom, na čak deset hektara površine, prenosi Glas Slavonije.

Obitelj Salaj poslala je u utorak županijskom stožeru još jednu zamolbu za odobrenje otvaranja imanja te se nadaju kako će njihov slučaj biti razmotren kao iznimka, budući da se SalajLand financira od svoje dvije manifestacije godišnje, najvećim dijelom božićne i nešto malo manje uskršnje koja nažalost iz istog razloga ove godine nije održana.

Photo:Damir Spehar/PIXSELL