HRT, OTVORENO: Kako pomoći kreativnoj industriji u okolnostima pandemije

Kreativna industrija jedan je od sektora koje je pandemija koronavirusa najteže pogodila. Mnogi su klubovi, kino i koncertne dvorane bili primorani zatvoriti svoja vrata. Iako je kultura  ipak pronašla put u virtualnom obliku, nakon nekoliko mjeseci pauze, danas konačno uz propisane epidemiološke mjere možemo uživati u predstavama, izložbama, koncertima  i ostalim eventima. Ipak, budući  su koncerti rijeđi i manje isplativi, kino dvorane zatvorene, a programi i predstave s ograničenim brojem posjetitelja,  ugroženo je nekoliko tisuća radnih mjesta.

Pomoć umjetnicima pružilo je resorno ministarstvo  kroz kreditnu liniju za obrtna sredstva u visini od  300 milijuna kuna.  Osim toga ministarstvo  je poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 8.497.150,00 kn temeljem provedenog Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu za ukupno 139 programa.

Što o ovom problemu kažu gosti sinoćnje emisije HRT Otvoreno: Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, Maja Vukić, predsjednica Hrvatske udruge producenata, Ecija Ojdanić, ravnateljica Kazališta Moruzgva, Iva Debanić, voditeljica Službe za jamstva HAMAG BICRO  te glazbeni producent  i predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš pročitajte i pogledajte na poveznici u nastavku: https://vijesti.hrt.hr/640705/otvoreno-kako-pomoci-kreativnoj-industriji-i-estradi.