Hrvatske i svjetske premijere na 68. izdanju Pula film festivala

Ovogodišnje izdanje najpoznatijeg filmskog festivala u Istri, pod ravnanjem redatelja Pave Marinkovića, doživio je osvježenje te uključuje brojne hrvatske, ali i svjetske premijere. Pave Marinković je u ožujku ove godine imenovan umjetničkim ravnateljem Pula film festivala, a publici je poznat po filmovima ”Ministarstvo ljubavi”, ”Ljubavni život domobrana”, ”Trešeta” i ”Okupacija, 27. slika”.

Festival će 17. srpnja otvoriti film ”Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović, s Gracijom Filipović, Leonom Lučevom, Danicom Čurčić i Cliffom Curtisom u glavnim ulogama. Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i predstavlja nastavak višestruko nagrađivanog filma ”U plavetnilo”. U središtu filma nalazi se odnos šesnaestogodišnje Julije i njezinog autoritarnog oca koji dolazi na kušnju kada na otok stigne stari obiteljski prijatelj. On će Juliji pokazati ljepotu slobode i u njoj izazvati bunt prema roditeljima.

Na drugom danu festivala posjetitelji će u Areni moći pogledati svjetsku premijeru filma ”A bili smo vam dobri” redatelja Branka Schmidta, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi. Film prati ideju nekolicine branitelja o izgradnji Muzeja domovinske zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba. No situacija se zakomplicira kada se izgradnja Muzeja zaustavi, a branitelji zauzimaju Paromlin.

Treći dan u Istarskom narodnom kazalištu bit će prikazana premijera filma ”Menhetenska odiseja” redatelja Marija Vrbanića. Glavne uloge igraju Zdenko Jelčić i Mladen Vujčić. Film prati starijeg glumca koji traži šetača za svojeg psa i pronalazi introventiranog i smiješnog mladića.

Dan nakon, na pogramu se nalazi film ”Plavi cvijet” redatelja Zdenka Ogresta, u kojem se u glavnoj ulozi nalaze Vanja Ćirić i Anja Šovagović Despot. Srednovječna Mirjana službenica je u zagrebačkoj tvornici konca. Uoči skromne svečanosti povodom dvadesete godišnjice rada, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima osvjetljavaju čitav njezin život, onaj koji je prošla ali i onaj koji slijedi.

Petog dana festivala na programu će se naći akcijska komedija ”Po tamburi” redatelja Stanislava Tomića. Tamburaški sastav Aveti ravnice prihvaća poziv kultnog Branka Uvodića te odlazi na veliki tamburaški festival Po tamburi. Nakon što su pogrešno optuženi za građu glavne nagrade, kreću u noćni bijeg po slavonskim ravnicama.

Dan nakon na red dolazi hrvatsko-talijanska koprodukcija ”Zora” redatelja Dalibora Matanića. Riječ je o drami koja prati obitelj oštećenu tragedijom koja im se nedavno dogodila te politički ekstremizam koji ih dodatno dijeli.

Festival će se održati od 17. do 24. srpnja 2021. godine a više pročitajte na linku.

(Izvor fotografije: PIXSELL/Srecko Niketic)