Hrvatski filmovi na Balkan Film Festivalu od 08. do 11.10. u Rimu

Ovogodišnji Balkan Film Festival održava se od 08. do 11. listopada u art kinu Casa del Cinema u Rimu. Na festivalu će biti prikazana i četiri filma hrvatske produkcije, od kojih su čak tri filma manjinske koprodukcije.

Cilj Balkan Film Festivala je talijanskoj publici približiti filmove iz zemalja balkanske regije, kao zajedno tvore jednu od najraznovrsnijih kinematografija u Europi – poručuju iz Hrvatskog audiovizualnog centra. Osim HAC – a, Festival ostvaruje suradnju s filmskim centrima Albanije, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Grčke.

Hrvatski filmovi koji će biti prikazani su ”Glas” redatelja Ognjena Svilića i tri hrvatske manjinske koprodukcije – slovensko-hrvatsko srpski film “Izbrisana” redatelja Mihe Mazzinija, makedonsko-hrvatsko-srpski “Grudi” Marije Perović  i albansko-talijansko-makedonsko-hrvatski “Moje jezero” redatelja Gjergja Xhuvanija.

Balkan Film Festival otvorit će dokumentarni film ”Medena zemlja”, redatelja Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

Želja organizatora je i potaknuti aktivno uključivanje filmskih centara regije u inicijative Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Republike Italije (Mibact) i talijanskog Nacionalnog udruženja kinematografske, audiovizualne i multimedijalne industrije (ANICA) za pokretanje novih suradnja između Italije i Balkana.

“Cilj je poticanje zajedničkih i multilateralnih programa sa svrhom jačanja suradnje i mogućnosti filmskih koprodukcija, poduprtih kvalitetnim procesima integracije na razini čitave Europe”, napominje se.

Ulaz na festival je besplatan.

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: Pixabay.com