Hrvatski filmovi uvršteni u radionice Torino Film Laba

Na drugoj ovogodišnjoj “Next – Film” radionici Torino Film Laba sudjeluje sveukupno 16 projekata iz cijeloga svijeta, od kojih su dva iz Hrvatske.

Jedan od njih je projekt dugometražnog igranog filma “Greta” redateljice i scenaristice Sanje Milardović koji se razvija pod okriljem kuće Castor multimedija, a podržan je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (razvoj scenarija).

“Greta” je humoristična drama koja prati stariju glumicu-divu koja ne odustaje od toga da se zbliži s otuđenim sinom što je odvede u zaseok podno Velebita i situacije koje nije očekivala.

Redateljica s istim projektom sudjeluje i na scenarističkoj rezidenciji LabMed – Meditalents 2021. čije sudjelovanje je osvojila u sklopu industrijskog programa Međunarodnog festivala mediteranskog filma CINEMED.

Na radionici Torina Film Laba razvijat će se i projekt dugometražnog igranog filma scenaristice i redateljice Lane Barić, “Eva nakon pada”, koji se razvija u produkciji Focus Medije i potporu HAVC-a (razvoj scenarija).

Naslovljen po Rodinovoj skulpturi, film govori o usamljenosti, ranjivosti, boli, ali i o ljubavi i prijateljstvu koji, ma koliko banalno zvučalo, čine osovinu naših života, napominje se u najavi.

Lana Barić je svoj projekt razvijala i na radionici Split Script, pod mentorstvom Razvana Radulesca.

Radionica “Next – Film #2” održava se u dvije online sesije: prva traje od 12. do 16. travnja, a druga od 10. do 14. svibnja.

U sklopu Torino Film Laba odvija se i radionica Script Lab na kojoj ove godine sudjeluje 20 projekata, među kojima je i projekt dugometražnog igranog prvijenca Miroslava Sikavice, “Moseć”.

Film govori o sprovodu u Dalmatinskog zagori kojeg je prekinula spoznaja da je nestala ušteđevina pokojnika. Nakon početnog šoka, obitelj svlada bijes, zaključa se u kuću i pokreće istragu koja se pretvara u bizarnu talačku krizu i mahnitu potragu za “vanjskim neprijateljem”.

Projekt je kroz Javni poziv za razvoj scenarija podržao i Hrvatski audiovizualni centar.

Script Lab se održava od ožujka do prosinca 2021. godine, a radionica je podijeljena u dvije faze: dvotjedna rezidencijska radionica (ožujak i prosinac) i tri konzultacijske online sesije.

Torino Film Lab Meeting Event, koji se u studenom održava u sklopu Torino Film Festivala, označava završetak radionice u sklopu kojeg svi polaznici predstavljaju svoje projekte pred međunarodnim producentima, prodajnim agentima i drugim filmskim profesionalcima.

Foto: Freepik

Izvor: Hina