Hrvatski glazbeni zavod kreće u obnovu zgrade oštećene u potresu

Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) izvijestio je u nedjelju da nakon posljednjeg koncerta, održanog 29. listopada u HGZ-u, slijedi višegodišnja stanka zbog konstruktivne i cjelovite obnove zgrade Zavoda, vrlo oštećene u potresu.

Zgrada Zavoda sagrađena je od donacija građana Zagreba 1876. godine te je preživjela dva katastrofalna potresa, onaj 1880. i u ožujku 2020. godine. Obnovu od potresa 1880. godine proveo je poznati arhitekt Herman Bolle.

“Prošlogodišnji potres prouzročio je golemu štetu, zgrada je dobila žutu naljepnicu i bila je potrebna hitna sanacija. Nekoliko tjedana nakon potresa započelo se s radovima i prve skele u Zagrebu postavljene su upravo na zgradi HGZ-a, a svojim donacijama u pomoć su uskočili građani i tvrtke iz cijele Hrvatske i svijeta”.

Hrvatski glazbeni zavod je bio među prvima koji je predao projekt za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava koja se financiraju iz Fonda solidarnosti EU i među prvima potpisao ugovor s Ministarstvom kulture i medija.

Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković kaže kako će obnova krenuti od temelja prema vrhu, prvo s konstruktivnom, a zatim sa cjelovitom obnovom.

“Planiramo napraviti moderan kulturni centar i neće nas omesti ovaj potres, naprotiv, pretvorili smo ga u jednu novu mogućnost za Hrvatski glazbeni zavod koji će u budućnosti nuditi ne samo glazbene već i programe drugih umjetnosti”.

Posljednjem koncertu prije obnove “Martina Filjak & friends za HGZ” nazočili su, između ostalih, i izaslanik predsjednika Republike Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Vlade i ministrice kulture i medija Krešimir Part te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Maja Novoselec.

(Izvor: Hina, foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)