Hrvatskoj prijeti tužba zbog kašnjenja u prenošenju Direktive o autorskom pravima

Hrvatska diskografska unija (HDU) upozorila je u utorak da Hrvatskoj prijeti tužba suda Europske unije zbog kašnjenja u prenošenju Direktive o autorskom i srodnim pravima u nacionalno zakonodavstvo.

Riječ je o neispravnoj implementaciji Direktive u Zakon, koja je protuustavna. Prijedlog nacrta novog Zakona, kojeg je Vlada izglasala, uvodi retroaktivnost u primjenu te je izvan okvira Europske direktive, ističu iz HDU. „Ne razumijemo na osnovu koje EU Direktive se donosi retroaktivni zakon s kompromisima te kome se točno ide na ruku. Nismo sigurni da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek svjesna mogućih posljedica i tko će na njih odgovarati kada se naruši kredibilitet Hrvatske u Europskom parlamentu. Upozoravali smo na manipulacije ministrice koja nam do danas, već više od mjesec dana, nije odgovorila na apel pa je još jednom ovim putem pozivamo i tražimo odgovore na sedam pitanja iz Apela za istinu“.

Iz HDU-a ocjenjuju kako je prijedlog nacrta novog Zakona suprotan svim praksama i pravnim pravilima, te da država intervenira u privatnopravne odnose između glazbenih izdavača i izvođača. Napominju da je Hrvatska glazbena unija pozvala izvođače da ne nasjedaju na te obmane, no “jasna je njihova namjera, ali i ciljevi”.  “Udruga koja govori kako izvođači nemaju regulirana prava i ne dobivaju naknade od diskografa, oformili bi odvjetničke timove i opteretili nas svojim zahtjevima. To se u nijednom trenutku nije dogodilo. Njima je jedino cilj da preko Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava prikupljaju naknade od digitalnih servisa“, upozoravaju te dodaju kako se na njihov javni poziv svim izvođačima koji su sudjelovali u stvaranju glazbenih snimaka, a koji smatraju da im nisu regulirana izvođačka prava, nitko nije odazvao.

HDU poručuje da im je stalo do izvođača. “Bitna su nam njihova prava i želimo im dati do znanja kako ovaj prijedlog Zakona ide jednako protiv svih nas. Ograničit će se mogućnost slušanja domaće glazbe, a kroz nekoliko godina glazbena industrija u Hrvatskoj neće postojati“.

Apeliraju na Hrvatski sabor da još jednom provjeri implementaciju Direktive u Zakon jer se dovodi u pitanje opstanak hrvatske glazbene industrije.

Ako se spomenuti Zakon donese u predloženom obliku, za više od 180 tisuća snimaka hrvatske diskografije preispitivat će se svi ugovori s izvođačima koji se već godinama izvršavaju te revidirati postojeća prava. Takav bi Zakon bio skandalozan i europski presedan, a hrvatsku diskografiju stavio bi u neodrživ položaj.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)