„Hvatači snova „ – presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene u MSU

Izložba „Hvatači snova“ otvara se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 30. listopada i moći će se posjetiti do 1. prosinca ove godine.

Izložba obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekt i početak razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe. Nastala je u suradnji sa udruženjem Art Brut Serbia.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Srbije. Neki od njih već su poznati publici, a neki izlažu prvi put. Zajedničko im je da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, da krše uvriježene norme – kako u formi tako i u sadržaju, da često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali zato imaju snažan poriv za izražavanjem. Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične. Radovi nastaju u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa.

Izložbom “Hvatači snova” želi se prikazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na suvremenoj umjetničkoj sceni.

Kustosica Daniela Bilopavlović Bedenik,  uz Gorana Stojčetovića ujedno je i  autor koncepcije.

Info & photo: MSU