I to je pitanje kulture?

Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj, nakladnik portala Booksa.hr i nakladnik Kulturpunkta Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner započinju sa provedbom  projekta I to je pitanje kulture?.

Projekt je usmjeren na jačanje sustavnog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina s ciljem senzibilizacije javnosti o izazovima s kojima se one suočavaju, ali i afirmacije njihovih kulturnih potreba i povećanja njihove socijalne uključenosti. Projekt pritom fokus stavlja na mlade, slijepe i slabovidne, migrante, siromašne i Rome kao skupine kod kojih se participacija u kulturi prelama na specifične načine. Projektom konkretno želimo povećati kapacitete medijskih radnika za prepoznavanje važnosti pristupa i sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, kao i izazova s kojima se one suočavaju te povećati vidljivost ranjivih skupina u društvu kroz iscrpnu produkciju istraživačkog i analitičkog medijskog sadržaja. – navodi se na mrežnim stranicama nositelja projekta.

Planirano je da medijski radnici i radnice budu  osposobljavani tijekom sedam dvodnevnih radionica – pet tematskih, posvećenih svakoj od skupina, te dviju posvećenih metodama istraživačkog novinarstva. Prva faza projekta započinje već u ovog mjeseca, raspisivanjem poziva za sudjelovanje u dvodnevnoj novinarskoj radionici na temu mladih, koja će se održati u 23. i 24. rujna u prostorijama kluba MaMa (Preradovićeva 18, Zagreb).  Voditelji radionice su Sven Janovski i Ivona Eterović iz Mreže mladih Hrvatske, a teme radionice obuhvaćati će medijske i šire društvene stereotipe o mladima, egzistencijalne probleme mladih, njihovu političku participaciju, obrazovanje, pristup kulturi, mentalno zdravlje te pregled specifičnih podskupina mladih, njihovih karakteristika, problema i potreba.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na adresu booksa@booksa.hr s naslovom “Prijava za radionicu” najkasnije do 20. rujna, a prijava treba sadržavati ime i prezime, kratki životopis, kontakt podatke (e-mail, broj mobitela) te primjere novinarskog rada (linkovi ili Word dokumenti).

Više o samom projektu možete pronaći na https://www.kulturpunkt.hr/content/i-je-pitanje-kulture.