Interliber ipak online?

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije Zagrebački velesajam u ponedjeljak je donio odluku o odgodi 43. međunarodnog sajma knjiga Interliber, a Zajednica nakladnika i knjižara najavljuje online platformu koja će atmosferu sajma i povoljnije cijene knjiga dovesti u sve dijelove Hrvatske.

“Zbog epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba nažalost odgađa se 43. međunarodni sajam knjiga Interliber 2020., koji se trebao održavati od 10. do 15. studenoga”, stoji u priopćenju Zagrebačkog velesajma.

U službenom dopisu upućenom nakladnicima, navodi se da će se novonastala situacija analizirati tijekom ovoga tjedna s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, te će se zajednički razmotriti nekoliko opcija u cilju što skorijeg održavanja sajma, a sukladno smirivanju epidemiološkog stanja, kao i zdravstvenog rizika za izlagače i posjetitelje.

Unaprijed razmatrajući mogućnost otkazivanja sajma, a u želji smanjenja gubitka prihoda, Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori već dva mjeseca radi na pripremama projekta “Knjiga svima i svuda”, koji će, kako objašnjava predsjednik ZNK-a Slavko Kozina, interliberske aktivnosti prenijeti na online platforme, u knjižare i na HRT3.

“Očekujući probleme, mi smo se paralelno spremali s alternativama koje su bile epidemiološki i ekonomski odgovorne”, kazao je Kozina Hini. Rekao  je kako je riječ o platformi pod nazivom “Knjiga svima i svuda”, “a uključuje jednu zajedničku web stranicu, gdje će se raditi online kupnja, uključuje popularne sajamske cijene u svim knjižarama diljem Republike Hrvatske – dakle, preko 100 knjižara, te ‘Premium program’ koji rade hrvatski urednici, a koji uključuje organizaciju susreta ‘Promotor s piscem’ predstavljanja novih knjiga”. Sve će biti popraćeno streamingom na web stranici ZNK-a, odnosno, na trećem programu Hrvatske radio televizije.

Čitav projekt odvija se u organizaciji ZNK HGK, Hrvatske gospodarske komore, te u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Gradom Zagrebom, a javnost će o detaljima projekta biti obaviještena na konferenciji za medije koja bi se trebala održati do konca ovoga tjedna. (Hina)

Izvor fotografije: Pixsell