“Ivica i Marica” premijerno u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija u svojem Off ciklusu najavljuje, u petak 16. listopada, premijernu izvedbu opere “Ivica i Marica”, u petak 16. listopada.

Riječ je o najnovijem projektu Filharmonijina Minimini ciklusa, originalnoj glazbeno-scenskoj produkciji koji je okupio “prva imena” opere na čelu s Martinom Tomčić kao Vješticom, dok izvedbom dirigira “novi ljubimac” zagrebačke publike Dawid Runtz.

Priča nastala prema slavnom predlošku braće Grimm u verziji njemačkoga opernog majstora Engelberta Humperdincka, redateljica Petra Radin postavlja na nov i aktualan način. “U ovoj ‘Ivici i Marici’, vještica ne krade dušu nego umjetnost – otima glazbu i glasove”, ističe redateljica Petra Radin, ujedno i autorica Minimini ciklusa u kojemu su već s uspjehom postavljene glazbeno-scenske predstave “Ježeva kućica” te “Božić kod Zimogroznih”.

Posebna zanimljivost produkcije njena je “reciklirana” scenografija – kombinacija mini-scene od kartona i projekcija snimki i svjetlosti u stvarnim veličinama – koja će “zamijeniti” tradicionalniju, nerijetko raskošnu opernu scenu. Reciklirani su čak i kostimi iz starih kostima koje su za ovu produkciju ustupila kazališta Kerempuh, Trešnja, HNK-a, Moruzgva i Tvornica lutaka.

Partneri projekta su Hrvatski Crveni križ i Građanski nogometni klub Dinamo koji su kroz donaciju novčanih sredstava Zagrebačkoj filharmoniji omogućili izvedbu opere “Ivica i Marica”. Završnom rezultatu za sve “od 2 do 102”, kako ističe Martina Tomčić, svjedočit će 16. listopad publika na premijeri u Domu Hrvatske vojske (Stančićeva 6) s početkom u 19,30 sati, ali i na izvedbama koje će u Minimini ciklusu uslijediti kroz nadolazeću sezonu. Sama premijera bit će emitirana na HRT-u, a planirana je i pretpremijera dan ranije, 15. listopada na istoj lokaciji s početkom u 17 sati.

Ovom produkcijom Zagrebačka filharmonija, u svjetlu 150. obljetnice koju obilježava ove sezone, želi učiniti još jedan iskorak ususret novoj, mladoj publici. (Hina)