Izložba digitalnih fotografija “Maksi Mir” Saše Ćetkovića

Izložba “Maksi Mir” hrvatskog fotografa Saše Ćetkovića, s digitalnim fotografijama koje je u posljednje dvije godine u Maksimiru snimio,  otvara se 20. listopada u Studiju “Josip Račić”  Moderne galerije u Zagrebu.

Postavljena u autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Ive Körbler, izložba podsjeća na spokoj i sklad zagrebačkog gradskog parka, jednog od najljepših europskih parkova.

“Veliki dijelovi plavih jezera, snježne bjeline i smeđi tonaliteti drveća daju ovom ciklusu autentičan kontemplativni i meditativni ton. Mijene godišnjih doba ne mijenjaju trajnu ljepotu prirode maksimirskog perivoja, već mu svaki put iznova daju nov koloristički plašt, otkrivaju nove nepravilne, razvedene volumene i cjeline vegetacije, kao što bismo i mi, gradski ljudi trebali kroz godinu mijenjati sebe u skladu s prirodnim ritmovima i ciklusima”, zapisala je u predgovoru Körbler.

Autor je u povodu svoje izložbe izrazio nadu da se u  gužvi, buci i galami, koje živimo da bismo opstali, mogu pronaći trenuci tišine. “Kada sam lebdio u balonu iznad Zagreba spoznao sam tu njihovu apsolutnu tišinu usprkos zagrebačkoj vrevi koja se dolje odvijala. Nažalost, rijetki su oni koji su sposobni usred najveće gužve pronaći svoj mir”, napomenuo je.

Saša Ćetković (Zagreb, 1968.) završio je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, Odjel fotografije i treća je generacija fotografa u obitelji. Surađuje s vodećim reklamnim agencijama, agencijama za odnose s javnošću i Hrvatskom turističkom zajednicom.

Bio je službeni fotograf HNK-a u Zagrebu, gdje je snimao operne, baletne i dramske predstave, te portrete njihovih protagonista. U novinskoj fotografiji bio je urednik fotografije, fotograf i stručni suradnik u svim relevantnim hrvatskim mjesečnim i tjednim izdanjima.

Dosad je imao jedanaest samostalnih izložbi fotografija i sudjelovao na više od 50 skupnih. Njegova izložba “Maksi Mir” će biti otvorena do 5. studenoga. (HIna)

Photo: freepeek