Izložba hrvatskog dizajna 19/20 od 27. listopada online

21. po redu Izložba hrvatskog dizajna ove će se godine, zbog pandemije koronavirusa i oštećenja zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, najvećim dijelom održati u online obliku od 27. listopada. U Muzeju za umjetnost i obrt u studenom će se održati Izložba nagrađenih radova 19/20, promocija tiskanog kataloga te dodjela Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva. Manifestacija koja već 21 godinu objedinjuje najbolja dizajnerska ostvarenja predstaviti će 294 radova nastalih u protekle dvije godine. Nekoliko radova nominirano je za Veliku nagradu HDD – a dok se ostali natječu za pojedinačne nagrade i posebna priznanja u nekoliko kategorija. Za organizaciju i bazu podataka online izložbe zaslužna je Marina Jukić, programerski dio odradio je Emanuel Blagonić a autorica vizualnog identiteta je Tina Ivezić.

Izložba hrvatskog dizajna centralna je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najbolje dizajnerske radove nastale u posljedne 2 godine u području dizajnerskih ostvarenja, uključujući dizajn vizualnih komunikacija i grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn prostornih intervencija i sustava, dizajn interakcija i elektroničkih medija, kritički, odnosno konceptualni dizajn, modni i odjevni dizajn. Sve od 1999. godine Izložba predstavlja najkvalitetnije radove hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija. Osim toga, na Izložbi je moguće pogledati i studentske radove visokoškolske dizajnerske edukacije.

Radovi će dobiti kritičku i stručnu ocjenu Selekcijske komisije i Međunarodnog ocjenjivačkog suda u čijem su sastavu Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik, Bojan Hadžihalilović (BiH) i John L. Walters (UK). Kategorije u kojima je moguće osvojiti nagradu su Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Nagrada HDD – a za životno djelo biti će dodijeljena industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac.

Popis selektiranih radova možete pogledati na linku.

Izvor fotografije: Pexels.com