Izložba ”Loše odluke, pola zabave” u sklopu Rijeke 2020

Izložba ”Loše odluke, pola zabave” švicarske umjetničke grupe ”!Mediengruppe Bitnik” u organizaciji udruge ”Drugo more” otvorit će se u prostoru galerije DeltaLab u četvrtak 03. prosinca u 19:00 sati. Izložba će ostati otvorena do 15. siječnja 2021. godine i potpuno je besplatna za posjetitelje. Carmen Wisskopf i Domagoj Smoljo, poznatiji kao ”!Meidengruppe Bitnik”, umjetnici su koji se u svom radu bave temeljnim pitanjima i problematikom naše suvremenosti i digitalnog doba.

Izložba ”Loše odluke, pola zabave” donosi njihova dva najnovija uratka. Prvi rad ”Označen zbog političkog govora” bavi se pitanjem sve problematičnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li ”uzorni” građani ili zaposlenici. Poput odjeće koju nosimo, naši su profili na društvenim mrežama postali nositelji našeg identiteta. Koristeći platformu Ferretly, koja stručnjacima za ljudske resurse služi za procjenu jesu li pojedini kanditati pogodni za ulazak u neku zemlju ili za rad u određenoj organizaciji, umjetnici su izradili analizu koristeći profile na društvenim mrežama u svakoj od 27 država članicama Europske Unije. Rezultate su zatim prikazali na 27 posebno dizajniranih majica.

Drugi rad pod nazivom ”Odluke odluke odluke” traga za nesavršenostima u suvremenom poštanskom sustavu koji se danas u velikoj mjeri oslanja na računala prilikom donošenja gotovo svih odluka. Umjetnici su iz Berlina poslali 27 paketa putem DHL Expressa, označivši na svakom paketu po dvije adrese za isporuku: s jedne strane je za primatelja navedena Aksioma u Ljubljani, dok je s druge strane navedena udruga Drugo more u Rijeci. Konačna instalacija, koja se prikazuje u dva izložbena prostora, sastavljena je od slova koja su nasumično stigla na svaku lokaciju, čime je autorsko djelo prepušteno umjetnicima ali i poštanskim strojevima.

(Izvor fotografije: Unsplash.com)