Izložba na sv. Mihovilu, koncert i film na Tvrđavi Barone!

Ovog tjedna u Šibeniku nas očekuje nekoliko sjajnih kulturnih događanja – izložba na sv. Mihovilu, koncert Elvisa Stanića i projekcija filma ”Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” na Tvrđavi Barone. 

Otvaranje izložbe ”Mura Incognita”

U utorak, 29. lipnja, na Tvrđavi sv. Mihovila, otvara se izložba ”Mura Incognita: Nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice” čiji su autori povjesničar Josip Pavić i arheolog Andrija Nakić.
Izložba predstavlja rezultate istraživačkih aktivnosti Odjela za kulturno-povijesnu baštinu Tvrđave kulture u razdoblju od 2017. do 2021. godine.
Na dan otvorenja od 19 do 21 sat ulaz na tvrđavu biti će slobodan za sve zainteresirane posjetitelje. kako bi imali priliku razgledati izložbu i otkriti tajne dosada nepoznatih šibenskih utvrđenja.

Koncert Elvis Stanić Group otvara Stranu B

Pozornica Tvrđave Barone spremna je za prvu Stranu B! Ovoljetni program 1. srpnja otvara Elvis Stanić Group, predvođena jednim od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivanijim jazz skladateljem srednje generacije – Elvisom Stanićem.

Kao i na svaku Stranu B do sada, ulaz je slobodan za članove Kluba prijatelja, dok su ostali dobrodošli na koncert po cijeni dnevnog ulaza, sve do popunjenosti kapaciteta gledališta, koji je ograničen zbog trenutne epidemiološke situacije. Početak koncerta zakazan je za 21 sat.

Projekcija filma ”Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”

Enigmatičan i kompleksan dugometražni animirani film ”Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” Dalibora Barića jedan je od najvećih uspjeha recentne domaće animirane produkcije. Nakon premijere na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, ovo je ostvarenje krenulo na bogatu festivalsku turneju, a najveće priznanje uslijedilo je kada ga je početkom 2021. Američka akademija, zajedno s još svega 26 naslova, uvrstila u uži izbor za nominaciju za Oscara.

Dugometražni prvijenac autora dobro poznatog lokalnoj filmskoj i muzičkoj sceni crpi svoje narativne i vizualne motive na vrelu distopijskog i znanstvenofantastičnog literarno-filmskog žanra. Tako se u njemu prepoznaju suptilno upleteni utjecaji velikih majstora teksta i slike – od Georgea Orwella i Williama S. Burroughsa, pa do Orsona Wellesa, Andreja Tarkovskog i novovalovaca poput Jean-Luca Godarda, a eliptični dijalozi podsjetit će na riječi velikih mislioca i teoretičara prošloga stoljeća kao što su Michel Foucault i Gilles Deleuze.

Ulaz na Filmske srijede i subote na Baroneu slobodan je za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom.
Ulaznica za pojedinu projekciju također se može kupiti na dan prikazivanja od 20:30 sati, na ulazu Tvrđave Barone po cijeni od 20 kuna.

(Izvor: Tvrđava kulture Šibenik newsletter)