Izložbe u 2021. godini u Hrvatskoj i svijetu

Muzejski dokumentacijski centar objavio je pregled najznačajnijih projekata koje će se u 2021. godini održati u Hrvatskoj i svijetu.

Hrvatska

Muzej za umjetnost i obrt, u suradnji s Francuskim institutom, u veljači će postaviti tematsku izložbu ”Moda i strip”, koja povezuje svijet stripa i visoke mode. Galerija Klovićevi dvori za ožujak priprema izložbu ”Skriveno blago europskog plemstva” na kojoj će biti prikazana kulturna i umjetnička baština plemićkih obitelji istočne Hrvatske i njihove bogate umjetničke zbirke.

Hrvatski muzeji predstavit će i niz retrospektiva istaknutih umjetnika, Milan Vulpe MUO-u, Sergije Glumac u Klovićevim dvorima, Ivan Kožarić i Ratko Petrić u Muzeju suvremene umjetnosti, videoradovi Sanje Iveković u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Gorki Žuvela u splitskoj Galeriji umjetnina.

Gradski muzej Varaždin, u suradnji sa Židovskim muzejem iz Beča, donosi izložbu “Hedy Lamarr – Miss Bluetooth”, posvećenu holivudskoj glumici iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, rođenoj Bečanki značajnoj po izumu tehnologije na kojoj se zasniva današnja bežična komunikacija, a koja je imala ujaka u Varaždinu.

Svijet

U Muzeju novejše zgodovine Slovenije u Ljubljani održat će se izložba “Identitete na prepihu. Zgodbe pripadanja in identitete” koja donosi priče migranata iz jugoslavenskih republika u Sloveniju, njihovih osobnih priča i pitanja identiteta ali i negativne percepcije useljenika u Sloveniju između 1945. i 1991. godine.

U Amsterdamu je u tijeku priprema za veliku izložbu o ropstvu  ”Slavery – Ten true stories” koja će prikazati nizozemsko društvo utemeljeno na transatlantskom ropstvu u Surinamu, Brazilu i Karibima te kolonijalnom ropstvu u Južnoj Africi i Aziji.

U organizaciji Sarikhani Art Collection pripremaju se dvije velike izložbe o iranskoj umjetnosti – u Muzeju Viktorije i Alberta (V&A) u Londonu za 13. veljače se planira otvorenje najopsežnije izložbe iranske umjetnosti i dizajna, “Epic Iran”, koja će prikazati oko 300 predmeta iz iranske povijesti od 3000. godine prije Krista do danas, a u Berlinu u Pergamonmuseumu bi se 30. listopada trebala otvoriti izložba “Iran. 5.000 Years of Art and Culture”.

Georgia O’Keeffe, jedna od najvećih predstavnica američke moderne umjetnosti u 20. stoljeću  imat će svoju retrospektivu u Madridu i u Parizu.

MDC najavljuje kako će svoje izložbe također imati pionirka apstrakcije, Švicarka Sophie Taeuber-Arp (Kunstmuseum Basel, Tate Modern i njujorška MoMA), američka konceptualna umjetnica Barbara Kruger (Art Institute of Chicago) te najpoznatija svjetska performerica, Marina Abramović (Kraljevska akademija umjetnosti u Londonu).

(Izvor: Hina, Unsplash.com)