Jeste li već posjetili Virtualnu Jabuku?

Klub Jabuka donedavno je bio poznat kao najstariji alternativni glazbeni klub u Hrvatskoj, sa stažem duljim od pola stoljeća. Kultni klub postoji još od davne 1968., no krajem listopada on je ovršen i zatvoren, vodstvo kluba deložirano je iz prostora zajedno sa inventarom kluba, a mnogobrojne generacije zaljubljenika u alternativu, punk i rock ostale zakinute za ovaj centar urbane kulture.

No, par dana prije nego li je izvršena deložacija, Stjepan Lučić, inženjer telekomunikacija i veliki zaljubljenik u klub, koji je neke od svojih najboljih dana proveo upravo u Jabuci, u suradnji s vodstvom Jabuke i studijom za virtualno snimanje „Legame“ snimio je prostor kluba  u tehnologiji 360 stupnjeva na način koji je omogućio rekonstrukciju ovog objekta i osigurao posjet kultnom klubu virtualno, iz vlastitog doma.

Klub dostupan za virtualnu šetnju izgleda onako kao je Jabuka izgledala nekoliko dana prije samog zatvaranja, a putem mrežne stranice www.virtualnajabuka.com možete „prošetati“ od parkirališta ispred kluba do trijema, ulaza u prostor, prostorije sa šankom, plesnog podija, dvorišta, te čak i klupskih zahoda, uz odabir glazbe od 1980-ih pa do 2000-ih.

U ovoj virtualnoj šetnji popraćenoj glazbom koju je pripremio DJ Goran Studen (aka Maestro), nedostaju samo posjetitelji. No, ljudi koje stoje iza navedene mrežne stranice već razmišljaju o načinu kako u budućnosti organizirati  virtualna druženja, te je na samoj stranici  pokrenuta i kampanja putem koje se skupljaju donacije za daljnji razvoj stranice s krajnjim ciljem izrade virtualnog druženja, a sve kako bi se ovaj klub spasio od zaborava te očuvalo zajedništvo među mnogobrojnim generacijama mladeži koji su posjećivali ovaj  centar zagrebačke alternativne scene.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL