Jubilarno 50. izdanje Varaždinskih baroknih večeri

Sutra, 18. rujna u Varaždinu započinju jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri, koje će u 11 dana predstaviti najbolju baroknu glazbu koju je ovaj polustoljetni Festival do sada prezentirao. Dvadesetak koncerata u crkvama, palačama i dvorcima u izvedbi nagrađivanih baroknih solista, ansambla i orkestra uz cjelodnevni program Total barok na trgovima i ugostiteljskim objektima gradske jezgre nakratko će Varaždin i njegovu okolicu vratiti u 17. stoljeće.

„Drago mi je da je vodstvo Varaždinskih baroknih večeri uspjelo upravo prema smjernicama ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek napraviti program koji se sastoji isključivo od hrvatskih glazbenika i samim time pokazati što hrvatska kultura i umjetnost znači u svjetskom baroknom okruženju. Znamo da je ovaj Festival poseban i autentičan, prema svojim izvedbama, programima i  prostorima u kojima se odvija u baroknom Varaždinu“, istaknula je na konferenciji za medije uoči početka 50. Varaždinskih baroknih večeri posebna savjetnica ministrice kulture i medija dr. sc. Iva Hraste Sočo.

„Koncept je ujedinjena snaga hrvatske kulture i hrvatske umjetnosti. Dali smo priliku s ponosom da najbolji hrvatski umjetnici predstave i našu prebogatu hrvatsku glazbenu baštinu i svjetsku baroknu baštinu. Sretan sam što u petak počinjemo jubilarne 50. Varaždinske večeri“, izjavio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Posjetitelji ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u periodu od 18. do 30. rujna, imati će prigodu poslušati hrvatske glazbenike europskog i svjetskog ugleda uz pregršt  popratnih programa. Izložba kroz pet festivalskih desetljeća na otvorenom na zgradi varaždinskog HNK-a i kuće Ritz već je postavljena, u subotu će biti otvorenje izložbe u Kerameikonu, a Međunarodna izložbe cvijeća, kao stalni popratni program VBV-a bit će održana u varaždinskoj povijesnoj jezgri. Na svečanom koncertu otvorenja u petak, 18. rujna nastupit će Varaždinski komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom Latice Honda Rosenberg, dok će himnu otpjevati Lana Kos.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska manifestacija središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu.

Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina.

Tradicionani Festival od velikog je značaja za hrvatsku glazbenu baroknu baštinu budući da potiče istraživanje, izvođenje i očuvanje djela hrvatskog baroka kako do domaćih tako i od strane inozemnih izvođača koji u sklopu festivala često nastupaju zajedno. Važan dio festivala je također i znanstveni skup s tematikom iz područja kulture i glazbe na kojem sudjeluju ponajveći kulturni i glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i Europe naglašavajući važnost očuvanja baštine. Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera.

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL