Kada ćemo ponovno plesati u noćnim klubovima?

Iako su kafići i restorani nedavno potpuno otvoreni za rad bez ograničenja, noćni klubovi ostali su, a čini se da će ostati i do daljnjega – zatvoreni. 

U noćnim klubovima zadnji se put plesalo i tulumarilo prije više od godinu i pol dana. Od tada šankovi i plesni podiji samo “skupljaju prašinu”, dok se svi ugostiteljski objekti otvaraju. “Mi kao klubovi možemo puno bolje iskontrolirati covid potvrde nego recimo kafići u zatvorenom za koje ne trebate imati covid potvrdu i nitko vas neće ništa pitati. Mi na ulazu u klub možemo iskontrolirati sve jer kontroliramo i godine da maloljetni ne uđu. Jako dobro možemo iskontrolirati da li je netko cijepljen, ima potvrdu, negativan je ili nije. Jednostavno ne znam zašto nam ne dozvoljavaju da radimo”, kaže Davor Pecci, suvlasnik noćnog kluba.

Noćnim i disco klubovima i barovima iz kategorije “barovi” dopušten je rad do zore, ali samo na otvorenim prostorima i uz EU digitalnu COVID potvrdu. U pravilu to zvuči u redu, međutim na terenu baš i nije tako. Noćni klubovi koji rade na otvorenom iza ponoći mogu raditi isključivo ukoliko se nalaze izvan naseljenog područja, a takvih je klubova po procijeni Nacionalne udruge ugostitelja jedva pet.

G. Pecci rekao je: “Te mjere za nekog vrijede za nekog ne. Klubovi su stigmatizirani, mi smo leglo zaraze odavde se sve širi, nigdje se ne širi korona nego kod nas u klubovima. Do ponoći, iza ponoći to je meni apsurd. Evo jedan prijedlog Vladi neka kaže mladima da ako se cijepe da će moći ići u klubove, mi samo želimo početi raditi, na bilo koji način i spremni smo na kompromis”.

Na temu otvaranja noćnih klubova epidemiologinja HZZJZ-a Dijana Mayer kaže: “”Teško je kontrolirati, to je gotovo nemoguće kontrolirati, mladi odlaze u klubove da bi se družili i zabavljali, o nošenju maske i držanju razmaka besmisleno je govoriti. Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bi vam sa sigurnošću mogla reći datum kada će se otvoriti, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro.”

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno samo 20 tisuća mladih i s obzirom na taj podatak Dijana Mayer kaže da smo daleko od plesa u noćnim klubovima.

(Izvor: RTL direkt, foto: Unsplash)