Kako muzeji u Hrvatskoj obilježavaju Međunarodni dan muzeja?

Muzeji diljem Hrvatske i svijeta obilježit će danas, 18. svibnja, svoj dan – Međunarodni dan muzeja.

S ciljem promoviranja svoga rada na svoj dan, koji se u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine,  muzeji i galerije osim što posjetiteljima osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavima, organiziraju različita događanja od promotivnih akcija, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niz drugih akcija namijenjenih različitim ciljanim skupinama djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama.

Muzejski dokumentacijski centar, nositelj manifestacije, i ove je godine najavio veliki raspon događaja, “od onih koji su još uvijek u virtualnome svijetu preko jedva dočekanih izložbi u stvarnome svijetu, besplatnih razgleda i vođenja, biciklijada i šetnji gradom, a jedan nas muzej čak poziva na kolače”. Tako će dio muzeja imati programe u svojim prostorima, dio će ih realizirati virtualno, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ovogodišnjom temom “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje” Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu pozvao je muzejsku zajednicu na promišljanje o novim održivim muzejskim modelima koji će kroz društveni angažman, racionalno korištenje resursa i stvaranje inovativnih kulturnih doživljaja odgovoriti na socijalne, ekonomske i klimatske izazove današnjice.

Nedavni potresu ponovno su otvorili pitanje muzejskih čuvaonica pa će Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji s Gradom Zagrebom, Muzejom za umjetnost i obrt, ICOM HR i Muzejskim dokumentacijskim centrom 18. i 19. svibnja organizirati konferenciju “Muzejske čuvaonice – od brige o zbirkama do politike sabiranja”.

Photo: Filip Kos/PIXSELL

Na konferenciji će sudjelovati četrdesetak stručnjaka koji će govoriti o tome kolike su potrebe zagrebačkih muzeja za čuvaonicama, gdje i kako čuvamo muzejsku građu u Hrvatskoj, te predstaviti niz primjera uređenja, preseljenja, ali i privremenih rješenja za smještaj građe koja su nam nametnuli potresi.

Muzejski dokumentacijski centar će tom prigodom predstaviti rezultate prvog velikog istraživanja uvjeta u kojima čuvamo baštinu.

Međunarodni dan muzeja obilježit će i muzeji koji su zatvoreni zbog potresa pa, primjerice, Hrvatski povijesni muzej otvora izložbu “Mač – jednom davno …”.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti nudi besplatan razgled njegovog novog postava, Muzej za umjetnost i obrt poziva na izložbu “Rafael – na ishodištu mita”, a kao poseban dio programa putem društvenih mreža će emitirati video koji otkriva mišljenje opće javnosti o budućnosti muzeja, njihovom opravku i ponovnom oživljavanju.

Hrvatski muzej turizma u Opatiji donosi izložbu “Opatijski album Toše Dapca”, Samoborski muzej radionicu za djecu nazvanu po Ferdi Livadiću – “Ferdionica”, Hrvatski muzej naivne umjetnosti nudi kušaonicu inspiriranu njihovom zbirkom, a Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u bogatom programu ima i oslikavanje murala.

Muzej Grada Đurđevca novim sadržajem pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18.5.2021. i Edukativno muzejskoj akciji – EMA 2021.Tema ovogodišnjeg dana muzeja je „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Muzej grada Pazina organizira izložbu “Dobro došli! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri”, dok će Muzej Brodskog Posavlja izložbom “Sakupljamo zajedno – prinove 2016.-2020.”, kroz odabir muzejskih predmeta sakupljenih u proteklih pet godina s područja grada Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja, publici približiti tradicionalne funkcije prikupljanja, čuvanja i prezentiranja baštine.

Muzej grada Koprivnice će uz otvorenje izložbi, koncerta, različitih prezentacija muzejskoga rada organizirati događanje u sklopu “Muzejske biciklijade – od Zrinskog do Generalićevog trga” koja sudionike vodi umjetničkom rutom koja uključuje posjet Galeriji Ivan Sabolić, grobu Ivana Ganeralića u Sigecu, Galeriji naivne umjetnosti i Galeriji Josip Generalić u Hlebinama.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Dom Marina Držića u Dubroniku obilježiti će  Međunarodni dan muzeja virtualnom komunikacijom s publikom putem mrežnih stranica ustanove (www.muzej-marindrzic.eu), društvenih mreža (Facebook, Instagram) i Youtube kanala, uz poseban program na otvorenom, poštujući sve epidemiološke mjere. Uz bogati program za djecu i odrasle, zanimljivo je istaknuti tematsko vođenje “Upoznajte renesansni Dubrovnik”  koje će posjetitelje upoznati sa svakodnevicom života renesansnog Dubrovnika, ali i detaljima živopisne biografije Marina Držića.

Stručnjaci Muzeja grada Šibenika prezentirat će u “živo” putem Facebooka projekte koje planiraju u skoroj budućnosti.

Detaljan program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Photo naslovnice: Dusko Jaramaz/PIXSELL