Kazališni projekt “Regionalna unija teatara” (RUTA) u sklopu 21. sezone kazalište Ulysses

U sklopu 21. sezone kazališta Ulysses od 13. do 25. kolovoza na Malom Brijunu održat će se kazališni projekt Regionalna unija teatara (RUTA) Grupa Triglav, kada će u Tvrđavi Minor gostovati vrhunske predstave iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva, Skoplja i Podgorice.

RUTA je mreža partnerskih kazališta iz gradova zemalja regije koju uz kazalište Ulysses čine još Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica i Dramski teatar Skoplje. Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za suradnju između kazališta u regiji, a radi poticanja interakcije, i između profesionalaca iz kazališne struke i s publikom, kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom kazališnom produkcijom iz susjednih zemalja.

RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima – domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta. Prva etapa festivala održana je u prosincu 2019. u Beogradskom dramskom pozorištu, a domaćin ovoljetne etape je kazalište Ulysses.

Na svečanom otvaranju 13. kolovoza Ulysses će izvesti svoju kultnu predstavu “Kralj Lear” W. Shakespearea u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta. Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis predstavit će se brijunskoj publici 17. kolovoza predstavom “Don Quijote” po motivima Cervantesa u režiji Andrása Urbána. Mestno gledališče ljubljansko dolazi 19. kolovoza s predstavom Ize Strehar “Iskoristi i odbaci me” u režiji Gregora Grudena. Kamerni teatar 55 iz Sarajeva na Malom Brijunu gostuje 21. kolovoza s predstavom Vedrana Fajkovića “Pozorište za početnike” u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. kolovoza s predstavom Daniela Glattauera “Čudesna terapija” u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište, koje će 25. kolovoza izvesti predstavu “Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički.

(Izvor: Hina, foto: Srecko Niketic/PIXSELL)