Kinoteka: Ciklus ”Novi roman, novi film” i kandidati za Oscara

Ciklus „Novi roman, novi film“ donosi novu verziju remek-djela redateljice Chantal Akerman ”Jeanne Dielman”, film Marguerite Duras “Baxter, Vera Baxter” i djelo Alaina Resnaisa “Moj ujak iz Amerike”. Osim toga, u sklopu Noviteta gledamo nekoliko kandidata za ovogodišnje Oscare.

“Jeanne Dielman” remek-djelo je kojim Chantal Akerman nastojala redefinirati način na koji se ženska svakodnevica prikazuje u kinematografiji. Kroz priču o belgijskoj kućanici – samohranoj majci koja se povremeno prostituira kako bi podebljala kućni budžet, Akerman je snimila monumentalno ostvarenje precizne režijske strukture i gotovo hipnotičke kvalitete, potaknuto i težnjom novog romana da se objektivnim bilježenjem svakodnevnih predmeta i gesti pročisti filmski jezik, u ovome slučaju od objektivacije muškog pogleda, kaže se.

“Baxter, Vera Baxter” priča je o posrnulom braku, malaksalom biznisu i karizmatičnoj ženi u središtu zbivanja, obilježena netipičnim odnosom slike, govora i razigrane glazbene pozadine.

“Moj ujak iz Amerike”, jedan od najpopularnijih filmova Alaina Resnaisa, u kojem se kroz priču o troje likova na životnim prekretnicama uspoređuje dvije vrste diskursa: fikcijski i znanstveni.

Na rasporedu Kinoteke su i filmovi nekoliko kandidata za ovogodišnje Oscare. “Zemlja nomada” redateljice Chloé Zhao, dojmljiva priča o ženi koja se nakon gubitka posla pridružuje zajednici suvremenih nomada. Film “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga je humorna drama o učiteljima u krizi srednjih godina koji se upuštaju u neobičan eksperiment s alkoholom, a, film “Minari” Leeja Isaaca Chunga dojmljiva je drama o korejskoj obitelji u potrazi za američkim snom.

(Izvor: Hina, Kinoteka newsletter)