Književnica Louise Gluck osvojila Nobelovu nagradu za književnost

Američka pjesnikinja Louise Gluck osvojila je Nobelovu nagradu za književnost zbog “njezina nepogrešivog pjesničkog glasa koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim”, objavila su u četvrtak 08.listopada sa švedske akademije. Louise Gluck smatra se pjesnikinjom “bolne stvarnosti bivanja ljudskim bićem”, majstoricom jezika i razorne atmosfere suočavanja s iluzijama o sebi.

Pjesnikinja je 16. nobelovka otkako je 1901. švedska akademija pokrenula tradiciju dodjele te prestižne nagrade i prva Amerikanka nakon Toni Morrison 1993. godine.

Glück je rođena 1943. godine u New Yorku. Trenutno živi u Cambridgeu, u Massachusettsu, te je profesorica engleskog jezika na sveučilištu Yale u Connecticutu. Za svoju prvu zbirku “Firstborn”, objavljenu 1968., dobila je pohvale kritike kao jedan od najprominentnijih pjesničkih glasova u američkoj suvremenoj književnosti. Za svoj je rad primila niz prestižnih nagrada, među kojima 1993. godine nagradu Pulitzer za zbirku “The Wild Iris” (1992.), te nagradu National Book Award 2014., koju je osvojila najnovijom zbirkom, “Faithful and Virtuous Night”.

Zbirkama “Triumph of Achilles” (1985.) i “Ararat” (1990.), osvojila je publiku u SAD – u ali diljem svijeta, primjenjujući dikciju svakodnevice za postizanje varljivo prirodnoga tona u kojemu se gotovo brutalno izravne slike bolnih obiteljskih odnosa izmjenjuju sa strogom ali razigranom inteligencijom i istančanim osjećajem za kompoziciju, bez ikakvoga traga poetskog ukrašavanja.

Objavila je ukupno dvanaest zbirki pjesama te nekoliko knjiga eseja o poeziji. Sve njih karakterizira težnja za jasnoćom izraza, a središnje teme svih njezinih djela ostaju djetinjstvo i obitelj, unutarnji odnosi u obitelji, od ranih pjesama u kojima se bavi stanjima suočenja s posljedicama neuspjelih ljubavnih odnosa, katastrofalnih obiteljskih susreta i egzistencijalnim očajem, do kasnijih radova, u kojima nastavlja istraživati agoniju sebstva.U njezinoj poeziji, “ja” osluškuje što je preostalo od njegovih snova i zabluda, u odlučnom autorskom suočavanju s iluzijama o sebi.

Nagrada za medicinu, fiziku i kemiju objavljene su ranije ovoga tjedna, a ona za mir doznat će se u 09.listopada.

Nagrada je nazvana po izumitelju dinamita i bogatom poslovnom čovjeku Alfredu Nobelu i od 1901. se prema njegovoj oporuci dodjeljuje za postignuća u znanosti, književnosti i postizanju mira u svijetu.

Izvor teksta: HINA

Izvor fotografije: Pixabay.com