Koncert posebnog značenja ”Glazba glasnija od potresa”

U ponedjeljak, 22. ožujka, u 06:24 ujutro hrvatski glazbenici nastupit će u Hrvatskom glazbenom zavodu povodom godine dana od razornog potresa koji je pogodio Zagreb. Umjetnici na taj način žele poslati poruku nade i optimizma te pružiti podršku HGZ-u i svim kulturnim institucijama koje su pretrpjele štete u potresu. Koncert je moguće pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije i na Hrvatskom radiju.

Koncert će otvoriti Matej Meštrović klavirskom kompozicijom ”HGZ Potresno” koju je skladao nakon uvida u potresne fotografije ranjenog HGZ-a na fotografijama Zvonimira Ferine. Nakon njega, gitaristi Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić izvest će skladbu Ivana Pešuta ”Take it easy” a jazz pjevačica Lela Kaplowitz izvest će autorsku skladbu ”Imamo sve” uz klavirsku pratnju Joea Kaplowitza.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih gitarista, Ante Gelo, nastupit će sa skladbom ”Nocturno” Zdenka Runjića i skladbom ”Czardas” Vittoria Montia, koju će izvesti zajedno sa Bornom Šercarom i Zvonimirom Šestakom.

Sopranistica Valentina Fijačko Kobić pjevat će uz klavirsku pratnju Maria Čopora skladbu ”Ave Maria” Michala Lorenca, a violončistica Monika Leskovar uz pratnju Zagrebačkih solista svirat će ”Elegiju” Rudolfa Matza.

Za savršen kraj bit će zaslužni Zagrebački solisti koji će izvesti ”Simfonije u G-duru, br. 88, IV. Finale, Allegro con spirito” Josepha Haydna. 

(Izvor fotografije: Pexels)