Koncerti Zagrebačkih mladih filharmoničara u Zagrebu, Karlovcu i Varaždinu

Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF) nakon priprema i koncerata u Grožnjanu i Raklju uz svestranu potporu Hrvatske glazbene mladeži publici se predstavljaju koncertima u Zagrebu, Karlovcu i Varaždinu. Koncert u Zagrebu održat će se 28. rujna u Hrvatskom glazbenom zavodu, u Karlovcu 29. rujna u Zorinom domu te u Varaždinu 4. listopada u Varaždinskoj katedrali. Sve koncertne večeri održat će se s početkom u 20 sati.

Inače je ZMF jedan od velikih projekata kojim Hrvatska glazbena mladež (HGM) potiče mlade talentirane glazbenice, a utemeljen je prošle godine. HGM-ova misija je poticati i promovirati ansamble i orkestre mladih o čemu svjedoče i izvrsni primjeri, između ostalih, Komornog gudačkog orkestra HGM-a, Bing Banga udaraljkaškog ansambla, Komornog ansambla MO Gaudeamus, Gudačkog kvarteta Sebastian, Zbora Hrvatske glazbene mladeži, HGM jazz orkestara i dr.

ZMF u ovoj godini okuplja 43 mlada glazbenika te renomirane mentore i profesore maestra Tončija Bilića, Anđelka Krpana, Milana Čunko, Branimira Pustički, Ilina Dime Dimovskog, Danija Bošnjaka, Daria Golčića, Marka Zavišića, Matka Smolčića, Hrvoja Pintarića, Daria Teskera i Ivanu Bilić. Partneri i podupiratelji ZMF-a su Hrvatski glazbeni zavod, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Grad Zagreb, Zorin dom Karlovac, Glazbena škola u Varaždinu i Varaždinska biskupija.

Orkestar je u sklopu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu uvježbavao svoj bogati ovogodišnji koncertni program. Specifičnost priprema mladih glazbenika očituje se u činjenici što su pripremani da mogu nastupati kao solisti i članovi komornih ansambala te kao orkestralni glazbenici od najmanjih do najvećih sastava što je smjer kojim će se razvijati orkestri budućnosti. Atraktivan koncertni program obuhvaća djela poznatih skladatelja, Glücka, Bellinia, Mozarta, Beetthovena i Saint Saensa, a u solo nastupu predstavit će se Nives Županić Tica na flauti, Klara Beck na oboi, Hrvoje Grah na rogu i Katarina Kutnar na violini. Kutnar je ujedno i nositeljica prestižne nagrade HGM-a Ivo Vuljević za 2016. godinu. Beck je učenica 3. razreda Glazbenog učilište Elly Bašić, Županić Tica je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Grah je student prve godine zagrebačke Muzičke akademije.

Koncerti i program:

Zagreb 28.9.2021. Hrvatski glazbeni zavod u 20 sati

Karlovac 29.9.2021. Zorin dom u 20 sati

Varaždin 4.10.2021. Varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u 20 sati

  1. C. W. Glück: Ples Furija iz opere Orfej i Euridika
  2. C. W. Glück: Iz plesa Blagoslovljenih duša iz opere Orfej i Euridika

flauta solo: Nives Županić Tica

  1. V. Bellini: Koncert za obou i orkestar u Es duru

oboa solo: Klara Beck

  1. W. A. Mozart: Allegro iz Koncerta za rog i orkestar u D dura KV 412

rog solo: Hrvoje Grah

  1. C. Saint Saens: Introdukcija i Rondo capriccoso op. 28

Violina solo: Katarina Kutnar

  1. L. v. Beethoven: Simfonija br. 4 u B duru op. 60

(Izvor: HGM press, foto: Marko Pletikosa)