Krapina: Otvoren 55. Tjedan kajkavske kulture

Jučer je u dvorištu Gradske galerije Krapina, uz prigodan glazbeni program Danijele Pintarić, otvoren 55. Tjedan kajkavske kulture u Krapini.

Svake godine u prvim danima rujna započinje Tjedan kajkavske kulture koji je od iznimnog značaja ne samo za Grad Krapinu već i za Krapinsko – zagorsku županiju i cijelo kajkavsko govorno područje. Cilj manifestacije je očuvanje govorene, pisane i pjevane kajkavske riječi te njegovanje običaja ovih prostora. Ova manifestacija veliča sveukupno umjetničko stvaralaštvo kajkavskog govornog područja i svake godine donosi bogatu riznicu kvalitetnih priredbi kao što su koncerti, znanstveni skupovi, recitali, izložbe, gospodarska okupljanja i sportski susreti, a vrhunac svakog Tjedna je „Festival kajkavskih popevki“, koncert novoskladanih popevki u izvedbi eminentnih hrvatskih glazbenika.

Manifestaciju je u ime ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek, otvorio njen pomoćnik Davor Trupković, koji je naglasio kako je ovo Ministarstvo  uvijek pratilo i nastojalo pomoći svim događanjima koja imaju duboku empatiju prema svojoj tradiciji, a Krapina je savršen primjer.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović izrazio je žaljenje zbog epidemiološke situacije i održavanja programa u manjem obimu od prijašnjih godina, no istaknuo je kako će se idućih dana održati niz programa u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

Prilikom pozdravnog govora župan Krapinsko-zagorske županije Željko  Kolar je istaknuo kako će, iako se ove godine očekuje manje gostiju i manje sadržaja,  ova 55. obljetnica ući u povijest, i pamtit će se više nego neke buduće okrugle obljetnice, jer kako je kazao  „ pokazali smo da nam je bez obzira na specifičnost situacije stalo do naše tradicije, da štujemo svoju kulturu i da volimo naš kraj, bez obzira u kojim se uvjetima održava naš Tjedan kajkavske kulture“.

U sklopu otvorenja Tjedna kajkavske kulture svi su posjetitelji mogli uživati u izložbi „55 let zvoni nam kaj” koja je postavljena u Galeriji grada Krapine.

Manifestacija se ove godine održava u manjem izdanju  i u skladu s epidemiološkim preporukama zbog okolnosti vezanih uz situaciju sa Covid – 19 pandemijom, pa će se u terminu od 6. do 12. rujna na nekoliko lokacija održati različiti programi. Cjelokupan program  55. Tjedna kajkavske kulture možete pogledati na poveznici: https://www.kajkavske-popevke.hr/

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL