Manifestacija “Susret u vrtovima” od 4. do 6 lipnja 2021.

Susret u vrtovima od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture tijekom mjeseca lipnja kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi te parkovi i perivoji, a od 2018., u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine, vrtovi i parkovi diljem Europe. Ovim se događanjem nastoji potaknuti građane da obrate više pažnje na prostor oko sebe, da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora, ali i osvijeste povezanost između ljudi i prirode. Njime se također nastoji istaknuti važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ove vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.

Upravo je prijenos znanja tema ovogodišnjih susreta u vrtovima: od prijenosa pisanih znanja o vrtovima od renesansne naovamo do prijenosa znanja stručnjaka koji se bave vrtovima – vrtlara, pejzažnih arhitekata i stručnjaka za hortikulturu. Parkovi i vrtovi bit će i mjesta prijenosa/razmjene različitih znanja, vještina i umijeća široj publici.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s konzervatorskim odjelima u Trogiru i Varaždinu priređeni su prigodni edukativni programi te interaktivni plesni program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Baleta Preljocaj (Aix-en-Provence, Francuska) u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj.

ZAGREB

Programom „Neočekivani rendez-vous s Urbanom grupom plesne intervencije Baleta Preljocaj s plesačima Baleta Preljocaj i HNK-a u Zagrebu“ u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj, zagrebačkoj će se publici predstaviti baletna grupa Preljocaj iz Francuske koja s plesačima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu dovodi ples na neobična mjesta, ovaj put u zagrebački park Maksimir.
6. lipnja 2021.
Posjetitelji parka Maksimir moći će u 13:00 i u 16:00 sati nastupom plesača Baleta Preljocaj i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu doživjeti sinergiju plesa, prostora i publike.

TROGIR

Program „Garagnin-Fanfogna, park u gradu – gradu park!“ uključuje aktivnosti kojima će se predstaviti prirodna i kulturna baština lokaliteta te građane podsjetiti na kulturno-povijesne vrijednosti ovoga gotovo zaboravljenog zelenog srca Trogira. Predstavljanjem projekta obnove parka Garagnin-Fanfogna u Muzeju grada Trogira prikazat će se vizija njegove budućnosti, načini i mogućnosti korištenja ovog prostora u skladu s potrebama 21. stoljeća.
4. lipnja 2021.
Polaznici dječje radionice koja će se održati u Muzeju grada Trogira imat će prigodu prošetati parkom u 13:00 sati uz stručno vodstvo mag. ing. prosp. arch. Vesne Hrge Martić, koautorice krajobrazne studije parka.
5. lipnja 2021.
U dvorištu Muzeja grada Trogira dr. sc. Ana Šverko iz Instituta za povijest umjetnosti, kao inicijator projekta obnove parka Garagnin-Fanfogna, u 10:00 sati održat će predavanje o njegovoj povijesti i planiranoj budućnosti.

VARAŽDIN

Programom „Prijenos znanja – šetnja kroz razvoj parkovne arhitekture Šetališta Vatroslava Jagića“ predstavit će se prirodna i bogata kulturna baština Šetališta Vatroslava Jagića te slojevitost parkovnog oblikovanja.
4. lipnja 2021.
Zainteresirani šetači moći će u 10:00 sati sudjelovati u prezentaciji prirodne i kulturne baštine Šetališta Vatroslava Jagića.

Foto: Min-kulture.gov.hr

Izvor: Min-kulture.gov.hr