Matanićeva “Zora” na festivalu Karlovy Vary

Veliki uspjeh za Dalibora Mataniću i ekipu filma “Zora”!

Taj dugometražni igrani film,  drugi dio “Trilogije sunca” (Zvizdan, Zora, Suton), bit će prikazan na prestižnome filmskom festivalu Karlovy Vary, koji se održava od 20. do 28. kolovoza.  “Zora” će biti prikazana u kategoriji Horizonti, u kojoj se prikazuju najznačajniji filmovi u protekloj godini.

Nakon svjetske premijere prošle jeseni na tallinnskom Black Nights Film Festivalu, “Zora” je tako ušla na drugi festival A kategorije, od svega 15 filmskih festivala na svijetu koji se nalaze u toj najprestižnijoj kategoriji.

Na nedavno održanom 68. Pulskom filmskom festivalu, “Zora” je osvojila četiri Zlatne arene – za najbolju kameru, montažu, glazbu i oblikovanje zvuka.
U “Zori”, kao i u prvom filmu iz trilogije, “Zvizdanu”, Matanić se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a Tihana Lazović njegovu suprugu Iku.
Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica “Zore” je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.
Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio. (Hina)

Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL