“Međimurje” – novi album sopranistice Marije Vidović

Novi studijski album “Međimurje” sopranistice Marije Vidović od danas je u prodaji. Sam naslov sugerira da je album posvećen upravo međimurskom kraju i popevkama koje ove godine obilježavaju svoju 50. obljetnicu.

Ovim albumom prije svega želim odati počast svom rodnom kraju i iskoristiti ovu zlatnu 50. jubilarnu godinu za međimursku popevku kao lijepi povod za njeno predstavljanje na internacionalnom nivou u totalno novom umjetničkom ruhu, nakon što je već dobila svoje veliko priznanje od UNESCO-a za nematerijalnu kulturnu baštinu, 2018. godine. Nikad se nisam ljepše i s više veselja pripremala za neki projekt kao za ovaj. Dugo sam ga sanjala i dugo sam maštala o tome. Osjetila sam veliku potrebu posvetiti vrijeme i ljubav našim međimurskim popevkama, zato što sam osjetila neku posebnu povezanost s tim našim tradicionalnim blagom! S puno poštovanja pristupala sam našim pjesmama još u djetinjstvu, a kad sam se zaljubila u izvođenje jedne od najtežih disciplina u našem klasičnom repertoaru za pjevače: Lied ili pjesma, znala sam da ću jednog dana moći staviti krunu na naše međimurske popevke koju one  zaista zaslužuju“, objasnila je Marija.

Marija Vidović za svoj je novi album odabrala dvanaest najljepših međimurskih pjesama, devet tradicionalnih i tri autorske koje je povezala u jednu dramsku radnju. Album započinje pjesmom “Mura, Mura” jer odrastanje uz dvije rijeke, Muru i Dravu, vraća Mariji najljepše uspomene iz djetinjstva. Slijede “Međimurje, kak si lepo zeleno”, “Kaj, kaj, kaj”, “Ljubav se ne trži”, “Nega sonca nit meseca”, “V Kotoribi cug mašina fučnula”, “Međimurje, moj drogi je dom”, “Marica je fajn snešica”, “Primem pero”, “Dremlje mi se, dremlje”, “Dej mi Bože, oči sokolove”, a niz završava pjesmom “Hote s menom”, autora Martina Srpaka.
Glazbeni producent albuma je prof. dr. sc. Ivo Josipović, profesor, autor i pedagog  koji se nametnuo kao logičan izbor za suradnju i to dugoročnu. Njegovo stručno vodstvo i iskustvo uvelike su pomogli Mariji pri snimanju pjesama, a završni komentar dao je i umjetnički direktor cijelog projekta, Pro. Dr.h.c. KS. Francisco Araiza, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih tenora i pedagoga te Marijin mentor. Aranžmane za sopran i simfonijski orkestar i na ovom albumu potpisuje ruski skladatelj Alex Pashkov koji je s Marijom surađivao i na njenom prvijencu “Christmas Classics”.

Info: Croatia Records