Međunarodni dan jazza u organizaciji Hrvatske glazbene unije uz programe diljem Lijepe Naše

U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Taj poseban dan okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Hrvatska glazbena unija i ove godine obilježava Međunarodni dan jazza 30. travnja, koji se ove godine u svijetu obilježava jubilarni deseti put. Vrhunski glazbeni programi ove će se godine održati u nekoliko gradova Hrvatske, unatoč pandemije korona virusa. Programi će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe, glazbenih radionica te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Opatiju, Zagreb, Pulu, Rijeku i Osijek, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

U Zagrebu će najbolji hrvatski jazz glazbenici održati seriju kratkih, mobilnih koncerata, premještajući se s jedne na drugu lokaciju u centru grada koristeći električna old timer vozila i pedicabove. Početak programa očekuje se u 16:30h i trajat će do zalaska sunca. Nastupit će slijedeći istaknuti glazbenici i glazbenice: Orjen Riđanović, Milivoj Majdak, Mario Igrec, Bruno Philipp, Davor Doležal, Nikola Šantek, Nikolina Kovačević, Mate Picukarić, Yogi Lonich, Krunoslav Levačić, Ivica Premelč, Gojko Tomljanović, Zvonimir Bajević, Arsen Ereš, Jurica Rukljić, Josip Pandur, i Mirsad Dalipi.

Izvor: HGU

Foto: Facebook