Melita Rundek – dobitnica Nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2019. godini

Dobitnicom godišnje Nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2019.među ukuono 23naslova, proglašena je književnica za djecu iz Zagreba  Melita Rundek, za roman “Moj tata Plavac” u izdanju Mozaika knjiga.

Nagrada Mato Lovrak  dodjeljuje se za najbolji roman za mladež na hrvatskom jeziku objavljen u protekloj godini. Tradicionalno se dodjeljuje u sklopu “Lovrakovih dana kulture” u Velikom Grđevcu, a zbog epidemioloških preporuka i novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ove je godine dodjela održana u manjem krugu uzvanika.

Nagrađenoj autorici Meliti Rundek nagradu su uručili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport BBŽ Vanja Posavec, i načelnik Općine Veliki Grđevac Tomislav Pavlečić. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i povelje, koja se dodjeljuje književniku i izdavaču.

Iz knjige “Moj tata Plavac” važno zapamtiti dvije riječi – čast i poštenje 

Rundek je istaknula kako je iz knjige jako važno zapamtiti dvije riječi, “a to su ‘čast’ i ‘poštenje’, koje nam trebaju uvijek, u svakom vremenu”.

“O časti i poštenju ne treba pisati samo jednu knjigu, već 101, pa i više od toga. Mladim ljudima trebaju pozitivni uzori, kako bi se razvili u zdrave ljude koji potom formiraju zdravo društvo”, poručila je književnica.

Melita Rundek (1961.) nagrađivana je književnica za djecu. Dobila je nagradu Ivana Brlić-Mažuranić (1999.) za knjigu “Psima ulaz zabranjen”, nagradu Mato Lovrak za knjigu “Izgubljena u ormaru” (2014.) te nagradu Anto Gardaš za knjigu “Letači srebrnih krila” (2017). (Hina)

Photo:Damir Spehar/PIXSELL