Ministarstvo kulture i medija objavilo nove potpore kulturnom i kreativnom sektoru

Ministarstvo kulture i medija objavilo je u petak nove mjere potpore kulturnom i kreativnom sektoru ugroženom uslijed pandemije, kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima.

Ministarstvo je tako objavilo Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti te Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

“Nakon prve i druge faze izravnih potpora umjetnicima za vrijeme zatvaranja, nakon ulaganja u strategiju ponovnog pokretanja kulturnog života, gdje smo do sada odredili više od 60 milijuna kuna, do kraja godine izlazimo s trećim krugom mjera u ukupnom iznosu, u ovom trenutku, od 17,5 milijuna kuna”, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek u povodu objavljivanja novih natječaja.

Kako se navodi u pozivu, prijavu mogu podnijeti kazališta upisana u Očevidnik, kojima nije osnivač tijelo javne vlasti i koja su u 2019. godini ostvarila prihode od prodaje ulaznica, umjetničke organizacije koje djeluju u području plesne i glazbene djelatnosti i koje se djelatnošću bave najmanje dvije godine, a u 2019. godini prihode su ostvarile prodajom ulaznica. Rok za predaju prijava je do 16.studenoga do 17 sati.

Drugi je natječaj namijenjen u prvom redu samostalnim umjetnicima, umjetničkim organizacijama i udrugama za prezentaciju, promociju, stvaranje digitalnih sadržaja. “Dakle u ovim okolnostima želimo da umjetnici ostanu u kontaktu s publikom i da mogu svoja djela i svoj kreativni rad prezentirati online”, ističe Obuljen Koržinek. Rok za predaju prijava je 20. studenoga do 17 sati.

Sljedeća mjera Ministarstva kulture i medija bit će natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti. “Za sljedećih desetak dana, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, osigurat ćemo još 5 milijuna kuna za sufinanciranje nastavka koncertnih aktivnosti, u prvom redu njihovih članova”, najavila je ministrica. (Hina)

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL