Ministarstvo kulture i medija odobrilo 8 milijuna kuna za razvoj novih sadržaja i digitalnu prilagodbu

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je osam milijuna kuna sredstava projektima samostalnih umjetnika i nezavisnih profesionalaca te umjetničkih organizacija i strukovnih udruga za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.

Samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima te umjetničkim organizacijama i strukovnim udrugama za 280 projekata, Ministarstvo kulture i medija osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od 7.935.000 kuna temeljem provedenog Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe u 2021. godini.

Sredstva su namijenjena ponajprije najnezaštićenijim umjetnicima: samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom COVID-19 onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Ovim Javnim pozivom financirat će se razvoj novih sadržaja kulturnog i edukativnog karaktera šire dostupnosti u skladu s epidemiološkim okolnostima (koji nisu financirani putem drugih poziva Ministarstva kulture i medija i Hrvatskog audiovizualnog centra), te digitalna prilagodba i nadogradnja postojećih kulturno-umjetničkih sadržaja  upotrebom novih tehnologija i digitalnih alata (podcasti, video servisi i sl.).

Najveći udjel u ukupno odobrenom iznosu, gledano prema djelatnostima, imaju izvedbene umjetnosti (54 posto), pa vizualne (19 posto), dok je udjel književnosti i prevodilaštva 14 posto, a audiovizualnih djelatnosti 13 posto.

Kompletan popis odobrenih programa Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe u 2021. godini dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva.

Javnim pozivom usmjerenim na poticanje nastavka aktivnosti i djelovanja na područjima izvedbenih i vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti te književnosti i prevodilaštva, Ministarstvo nastavlja s provođenjem mjera kako bi se dodatno podržalo kreiranje i distribucija umjetničkih aktivnosti u digitalnom okruženju,

(Izvor: Hina, foto: Josip Regovic/ Pixsell)