Ministarstvo kulture i medija odobrilo gotovo 2 milijuna kuna za programe koji potiču čitanje

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je u Godini čitanja ukupno 1.981.000 kuna za 79 programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike.

Od ukupno 417 prijavljenih programa, odobreno je 79 i to 44 za književnost, 12 za kazalište, 5 za kulturnu baštinu, 4 za vizualnu umjetnost, 3 za film, po 1za ples i glazbu te 9 interdisciplinarnih, priopćilo je Minsitarstvo. Prijavljene programe vrednovalo je stručno povjerenstvo, a u priopćenju se ističe kako je pri ocjenjivanju programa povjerenstvo vodilo računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnost predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti. Osim toga, vodilo se računa i o regionalnoj rasprostranjenosti, a podržali su se i programi koji sadrže aktivnosti poticanja čitanja i razvoj čitalačkih kompetencija te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, kao i programi stvaranja angažirane čitateljske publike koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima u formalnom i neformalnom okruženju te programi koji omogućuju pristup čitateljskim programima u prometno slabije povezanim područjima.

Najveća potpora od 60 tisuća kuna odobrena je Ivani Guljašević Kuman za program Čudesni svijet između korica, po 50 tisuća odobreno je Društvu hrvatskih književnih prevodilaca za Književni trenutak te Gradskoj knjižnici Rijeka za program Knjiga na nezgodnim mjestima.

Po 40 tisuća odobreno je Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin za program Čitanje je radost, Hrvatskom društvu pisaca za program “Gledam, čitam, pišem” i Trikou Cirkus Teatar za Čitateljski cabaret.

35 tisuća kuna odobreno je Kazališnoj družini “Boomteatar” za Otok čitanja, a Audro Store Transonica j.d.o.o. za Program poticanja slušanja odobrene su 33 tisuće kuna.

Za još 16 programa odobreno je po 30 tisuća kuna, dok su za ostale programe odobreni iznosi od 20 do 25 tisuća kuna.

Foto: Freepik

Izvor: Hina