Ministri kulture EU o oporavku kulturnog i medijskog sektora od pandemije Covid – 19

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, sudjelovala je u utorak na neformalnoj videokonferenciji ministara kulture i audiovizualnih djelatnosti Europske unije na temu oporavka kulturnog i medijskog sektora od pandemije COVID-19. Ministri su razgovarali o daljnjem utjecaju krize na kulturni i kreativni sektor koji je suočen sa ekonomskom krizom ali i ograničenjima poput zaustavljanja mobilnosti umjetnika, urušavanja sustava koprodukcija, razmjena i gostovanja što čini stup europske kulturne politike. Naime, kreativni sektor čini više od 4 posto europskog gospodarstva te je njegov oporavak izuzetno bitan za europski gospodarski ali i društveni razvoj.

“U kontinuiranom dijalogu s umjetnicima i kulturnim djelatnicima prepoznali smo potrebu za brzom reakcijom i pokretanjem svih dostupnih instrumenata za podršku kulturnom i kreativnom sektoru”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica je posebno naglasila da je situacija u kojoj se veliki broj kulturnih sadržaja počeo dijeliti online dodatno ukazala na potrebu bolje zaštite autorskih prava, osiguranja pravične naknade autorima i izvođačima, preciznije regulative te promicanja digitalne i medijske pismenosti.

(Izvor: Hina, Pexels.com)