Mjesec hrvatske knjige 2021. započet će 15. listopada u Požegi

Svečano otvorenje manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2021. održat će se u petak, 15. listopada u Gradskoj knjižnici Požega, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

Na konferenciji su govorili ambasadorica manifestacije spisateljica Korana Serdarević, koordinatorica projekta Sara Džapo i Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu i jedna od organizatorica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2021 prihvatio je 14. travnja prijedlog da svečano otvorenje manifestacije bude u Požegi 15. listopada, napomenula je koordinatorica projekta Sara Džapo i dodala kako je odlučeno da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga. Istaknula je da tema ovogodišnjega Mjeseca knjige glasi “Hrvatski autori u Godini čitanja” te da je moto mjeseca “Ajmo hrvati se s knjigom!”

Ambasadorica manifestacije Korana Serdarević naglasila je kako je bitno odrediti što književnost može čitatelju ponuditi alat za razumijevanje svijeta u kojem živi, i njega samoga unutar toga svijeta. Stoga će hrvatska književnost hrvatskim čitateljima nuditi spoznaju o njima samima; bilo da se radi o tekstu koji pripada starijoj hrvatskoj književnosti ili onoj koja je novijega datuma, hrvatska književnost jedan je od najvrjednijih izvora nacionalnoga identiteta.  Smatra kako književnost tumači ono što ostaje iza zastora, ispisuje ono što nećemo pronaći u medijima koje pratimo, ono što je izvan naklapanja neznalica i mudrolija znalaca, izvan parola i strastvenih nadmetanja lišenih značenja.  Hrvatska književnost pokazuje što ustvari jesmo, a poneka djela i ono što bismo mogli biti, rekla je Serdarević.

Voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu i jedna od organizatorica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Isabella Mauro najavila je kako se i ove godine na www.mhk.hr/kviz može rješavati Nacionalni kviz za poticanje čitanja.  Kviz se naziva “Šest autora traži čitatelja”, a za sudjelovanje trebati proučiti online izvore informacija te otkriti zanimljivosti o tri knjige, tri pisca, tri ilustratora i tri žanra.

Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. 

Pozdravne riječi na otvorenju održat će, između ostalih, i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a prijenos otvorenja moći će se pratiti i putem kanala YouTubea Gradske knjižnice Požega.

Organizatori svečanog otvorenja su Knjižnice grada Zagreba i Gradska knjižnica Požega, a pokrovitelj je Grad Požega.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)