Moderna galerija: Izložba ”Jerolim Miše: od buntovnika do barda”

Moderna galerija – nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu zatvorit će ovogodišnji izložbeni program kritičkom retrospektivom poznatog hrvatskog slikara Jerolima Miše. Izložba ”Jerolim Miše: od buntovnika do barda” organizira se u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita, povodom 130. obljetnice rođenja i 50. godina smrti jednog od najpoznatijih slikara sa ovog prostora. U izložbenim prostorijama postavljeno je 130 umjetnikovih slika i crteža koje predstavljaju radove od 1910 – tih kada je mladi buntovni slikar rušio naslijeđene vrijednosti do vremena kada postaje dio likovnog establišmenta – bard.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi rekao je kao izložba prikazuje cijeli spektar autorova stvaralaštva od početka do kraja, ali daje i kritički osvrt. “Fantastično je da ga upoznajemo kao mladog buntovnog autora koji se u duhu svog vremena postavlja nasuprot onoga što je bilo uvriježeno u tadašnjem slikarstvu, kod njega je bio snažan otklon prema ekspresionizmu, a prije toga utjecaj simbolizma, no kako mu se kasnije razvijala karijera sve više se okreće ka tradicionalnim slikarskim vrijednostima”, istaknuo je.

“Od tuda naslov izložbe, a možemo se i referirati na ono što je rekao Winston Churchill, da onaj tko u mladosti nije bio anarhist, a pred kraj života konzervativac, kao da zapravo nije živio”, dodao je.

(Izvor: Hina, Pexels.com)