„Mojih 45 skalina“ – trostruko reizdanje antologije Tereze Kesovije

Diva hrvatske glazbene scene, jedna od naših  najslušanijih i najprodavanijih pjevačica svih vremena,  koji na prvu prepoznaju generacije ljudi s naših prostora,  Tereza Kesovija,  tijekom karijere snimila je sedamdesetak SP/EP gramofonskih ploča i dvadesetak dugosvirajućih, dobar dio toga u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Čehoslovačkoj, SSSR-u, Bugarskoj i Kanadi za diskografske kuće kao što su Philips, Columbia ili EMI.

Ova pjevačica impozantnog glasa, Kesovija,  u raznim  je anketama birana u vremenu između 1968. i 1986. godine 25 puta za pjevačicu godine. Osvajala je Vijence i Cvjetove popularnosti, proglašena je najbolje odjevenom ženom u Jugoslaviji, a odlukom čitatelja Večernjeg lista 2000. godine pripala joj je laskava titula hrvatske pjevačice stoljeća. Godine 1977. za interpretativne dosege dobiva nagradu Vlaho Paljetak, devedesetih u Splitu proglašena je legendom festivala, na obljetničarskom Zagrebačkom festivalu Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje joj Zlatni Zagrebfest. Godine 2002. ukazom predsjednika Republike Francuske odlikovana je ordenom Chevalier des Arts et des Lettres (Vitez visokog odličja za doprinos u kulturi). Iste godine Philadelphia International League of Humanists (Stalni komitet međunarodne humanističke lige) dodjeljuje joj za doprinos razvoju ideje humanističkog pokreta, za njegovanje i unapređivanje ideje humanizma i za razvijanje povjerenja među ljudima i narodima Zlatnu povelju za humanost i mir. Nositeljica je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Upravo prije nekoliko dana Croatia Records reizdala je trostruku Terezinu antologiju, ‘Mojih 45 skalina’. Izdanje se sastoji od 2 CD-a s njezinim najboljim pjesmama, bonus CD-om na kojem se nalazi njezin koncert Tereza live a l’Olympia sa bogato opremljenom popratnom knjižicom.

Ova iznimna pjevačica nedavno je snimila  i spot za pjesmu ‘Ima te’ koji je premijerno prikazan u Zagrebu. Pjesmu je napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel,  dok je video spot, u obliku kratkog filma u kojem je  Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly režirala Katja Restović.

Trostruko CD izdanje Mojih 45 skalina Tereze Kesovije možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Izvrstan spot Katje Restović sniman u bajkovitoj Istri pogledajte na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=F_6-FPHAGjw

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL