“Motovun u Zagrebu” donosi spektakl Spikea Leeja o turneji Davida Byrnea

Program Motovun Film Festivala “Motovun u Zagrebu” u četvrtak, 2. rujna, u Laubi – kući za ljude i umjetnost donosi spektakl Spikea Leeja “David Byrne’s American Utopia” koji majstorski prati istoimenu brodvejsku produkciju i turneju frontmena Talking Headsa.

David Byrne i Spike Lee kultni su umjetnici čija kreativna suradnja jamči uspjeh. Spike Lee, američki redatelj, scenarist i producent poznat po filmovima koji se bave socijalno rasnim i drugim društvenim temama i u filmu “David Byrne’s American Utopia” daje karakterističan društveni komentar uklopljen u spektakularni nastup legendarnog frontmena Talking Headsa.

Rijetka prilika za gledanje ovog filma bit će u četvrtak, 2. rujna, u zagrebačkoj Laubi u sklopu programa “Motovun u Zagrebu”.

Glavni fokus u filmu je na 68-godišnjaku u odijelu – Davidu Byrneu, novovalnoj ikoni, ali i skladatelju za film, kazalište; redatelju, angažiranom umjetniku s bogatom karijerom od gotovo pola stoljeća. Nakon izlaska njegova albuma “American Utopia” 2018. godine, nastala je brodvejska produkcija u kojoj je Byrne mnoge pjesme zamijenio klasičnim melodijama Talking Headsa, a na kraju izveo i The Best Live Show Of All Time, nastup uživo. Tada dolazi do kreativne suradnje dvojice legendarnih umjetnika te Spike Lee bilježi Byrneov spektakl na pozornici.

Uz 12 bosonogih glazbenika u sivim odijelima na pozornici nema druge opreme, nitko ne sjedi, instrumente drže u rukama, a iz sjajne koreografije i glazbe proizlazi društvena poruka i vjera u čovječanstvo. Byrne se u govorima između pjesama osvrće na važne teme, komentira i kontekstualizira svoje pjesme te poziva na ustanak protiv nepravde i društvenih podjela.

Spike Lee sve to prati kamerom. Spektakl na pozornici, kostimi, koreografija, svjetla te način snimanja bude u gledatelju ritam. Odlična glazba, vizualni efekti, važna politička poruka i humor publiku u Motovunu su umalo natjerali da ustane i zapleše. Film je ispraćen dugim ovacijama kakve se rijetko viđaju na projekcijama.

Na izričiti zahtjev vlasnika filmskih prava, ovaj koncertni film prikazuje se bez hrvatskog prijevoda, u originalu na engleskom jeziku.

Ulaznice za ovaj spektakl dostupne su putem sustava Mojekarte.hr.

(Izvor: Hina, foto: Facebook)